Μαστίγωμα για διαφθορά στον πρώην γενικό εισαγγελέα της Τεχεράνης

09:33 3/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο άλλοτε πανίσχυρος γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης, Σαΐντ Μορταζαβί θα μαστιγωθεί μαστιγωθεί 135 φορές, για υπόθεση διαφθοράς, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Βρέθηκε ένοχος για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», κατά τη διάρκεια της θητείας του το 2012 και το 2013 ως επικεφαλής του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, μιας ιρανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που χορηγεί ασφάλιση σε ηλικιωμένους, ανέργους και άλλους, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.

Η ποινή αποτελεί μια δραματική ανατροπή της μοίρας ενός άνδρα που κάποτε αποτελούσε την προσωποποίηση

της αυταρχικότητας του σκληρού πυρήνα του δικαστικού σώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το 2010 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε τον Μορταζαβί έναν άνθρωπο «που καταπατά κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο 49χρονος Μορταζαβί διετέλεσε γενικός εισαγγελέας στην Τεχεράνη από το 2003 έως το 2009, ενώ πρωτύτερα είχε οριστεί για μερικά χρόνια επικεφαλής της Φρουράς της Επανάστασης στην ιρανική πρωτεύουσα.

Κατά την διάρκεια της θητείας του Μορταζαβί στην γενική εισαγγελία, τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί βασανίστηκαν στην φυλακή Καχριζάκ το 2009, σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα