Μ. Σαλμάς στην ΝΕΤ: Μέρος του οφέλους από τα μέτρα στο φάρμακο θα το επιστρέψουμε στο λαό

14:57 2/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Μέρος του οφέλους από όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο φάρμακο θα το επιστρέψουμε στο λαό γιατί πετύχαμε τους στόχους τόνισε μιλώντας στην ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε για τα ζητήματα της Υγείας. Ο κ. Σαλμάς προανήγγειλε και μία νέα μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί στις 15 Απρίλιου σε σχέση με την παρακολούθηση της πορείας ενός φαρμάκου.
Τα αλλάζουμε όλα. Θα έχουμε εικόνα από την ώρα που εισάγεται το κουτί μέχρι την ώρα που είτε θα εξαχθεί είτε θα δοθεί στον ασθενή. Η μεταρρύθμιση, συμπλήρωσε, θα συνοδεύεται και με αυστηρότατες ποινές για τον οποιονδήπτε δεν σέβεται τον νόμο.
Αναφερόμενος στο νέο σύστημα της λίστας φαρμάκων που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη, σημείωσε ότι το μέτρο αυτό, το έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, την πρώτη μέρα λειτουργίας του οι ασθενείς πλήρωσαν λιγότερο κατά 3,8%.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι με την μεταρρύθμιση αυτή, το κριτήριο αποζημίωσης δεν είναι μόνο το κόστος. Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε ότι για την χοληστερίνη υπάρχουν 250 φάρμακα που μπορούν να την ρίξουν και ο γιατρός έχει να επιλέξει μεταξύ των 200 που η λιανική τιμή τους είναι κοντά στο μέσο κοστος που επιτρέπεται να έχει ένα σκεύασμα και 50 που πρέπει να πληρώσει την επιβάρυνση ο ασθενής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ο γιατρός είναι κυρίαρχος για την θεραπεία αλλά πρέπει να σέβεται τις οικονομικές συνθήκες και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το ασφαλιστικό σύστημα για να επιτυγχάνει εκπτώσεις. Στην συζήτηση παρανέβη και ο Θ. Αμπατζόγλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σημειώνοντας ότι η θετική λίστα εφαρμόζεται σε όλην την Ευρώπη και άργησε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί, σημείωσε ζητώντας όμως να υπάρξουν σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα