Μ. Γιαννακάκη: Βαριά αμέλεια του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους ρώτησαν μόνο αυτούς που προκάλεσαν την χειρότερη καταδίκη της Ελλάδας

12:26 14/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βαριά αμέλεια του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους που ρώτησαν μόνο αυτούς που προκάλεσαν την χειρότερη καταδίκη της Ελλάδας για το άρθρο 4 τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη.

Η

Μαρία Γιαννακάκη σημείωσε :«για να είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι στο τι αφορά η απόφαση στη Μανωλάδα: καταδικαζόμαστε για το άρθρο 4. Είναι η πιο επονείδιστη απόφαση που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι, ουσιαστικά καταδικαζόμαστε για δουλεία, αλλά καταδικαζόμαστε και για κακοδικία. Δηλαδή, το δικαστήριο δέχεται ότι υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε, ούτε στην προανακριτική διαδικασία, ούτε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Και ζητούνται ακριβώς οδηγίες από αυτούς για τους οποίους καταδικαστήκαμε και εδώ είναι ο απόλυτος παραλογισμός ».

Περιγράφοντας την κανονική διαδικασία, σημείωσε ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε προσφυγής, ζητά από το αρμόδιο υπουργείο τις θέσεις του». «Για την προσφυγή στην υπόθεση της Μανωλάδας, το Νοέμβριο του 2015 ζήτησαν οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης», όπως είπε, αλλά «αντιθέτως, για να κάνει το αίτημα της παραπομπής της υπόθεσης στην ευρεία, τη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζήτησε απόψεις -ως μη όφειλε- από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το Εφετείο Πατρών, από το Πρωτοδικείο Πατρών, από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, χωρίς να ζητήσει απόψεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης». Τα δικαστήρια της χώρας δεν είναι αρμόδια να δίνουν οδηγίες, αν θα γίνει αίτημα για να παραπεμφθεί μία υπόθεση στη μείζονα σύνθεση. Η ανάλυση μίας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα.

Αν και τελικώς υπογράφων πρέπει να είναι ο εκάστοτε γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτό το χαρτί δεν ήρθε ποτέ στο γραφείο μου, ποτέ στο γραφείο του υπουργού, ξεκαθάρισε για την υπόθεση της Μανωλάδας η Μαρία Γιαννακάκη. Είναι παράλογο να ζητούνται οδηγίες μόνο από τα δικαστήρια όταν η συγκεκριμένη καταδίκη προκλήθηκε από αυτή καθαυτή την απόφαση τους, καθώς η χώρα καταδικάστηκε και για κακοδικία.

Για την επομένη μέρα γύρω από αυτή την εξέλιξη, η κ. Γιαννακάκη επισήμανε ότι ,έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους για να αποσύρει την αίτηση παραπομπής της υπόθεσης στην μείζονα σύνθεση ήδη έχει φτάσει αυτή στο Δικαστήριο γιατί το παρακολουθώ πλέον προσωπικά ,είναι πρωτόγνωρη διαδικασία είπε και για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει ξανασυμβεί μια χωρά να κάνει αίτημα και μετά να το αποσύρει ο διασυρμός της χώρας συνεχίζεται και αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι τσίχλα στο στόμα του καθενός και διαβεβαίωσε ότι «από την μεριά του υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνει οτιδήποτε προκειμένου να δούμε πώς φτάσαμε σε αυτή την πρωτοβουλία, περά από κάθε λογική με την παράκαμψη του υπουργείου, που διασύρει έτι περαιτέρω τη χώρα».

Η γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη σημείωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στη Βιέννη. Μετά την επιστροφή του, θα ζητήσει επισήμως όλη την αλληλογραφία μεταξύ των δικαστηρίων και του ΝΣΚ, που ατύπως την έχω και εγώ, προκειμένου να εξεταστεί και το περιεχόμενο και η νομική αρτιότητα των απαντήσεων. Θα ζητήσει επίσης διερεύνηση όλης της τροχιοδρόμησης αυτής της πρωτοβουλίας από το ΝΣΚ, ερήμην και εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης .

Κλείνοντας τόνισε ότι ας καταλάβουμε σε αυτή την χωρά η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη ,το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν είναι δικαιοσύνη, δεν είναι δικαστές ,έχουν ένα βαθμό ανεξαρτησίας για να κάνουν την δουλεία τους ,κάνεις μας όμως δεν είναι ανεξέλεγκτος σε αυτή την χωρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα