Λήμνος: Στη βουλή η υποβάθμιση του ΙΚΑ από τον Χ. Αθανασίου

12:59 2/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα την δομή του νέου ΕΦΚΑ η οποία οδηγεί, όπως τονίζει, σε υποβάθμιση του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μύρινας και του ΟΑΕΕ Λήμνου.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρει:

Όπως είναι γνωστό, το Τοπικό Υποκατάστημα

Μύρινας του ΙΚΑ και το Τμήμα Λήμνου του ΟΑΕΕ, εξυπηρετούν δύο ακριτικά νησιά, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο με συνολικό πληθυσμό 18.000 κατοίκων, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά τη θερινή περίοδο. Η Λήμνος χαρακτηρίζεται ως παραμεθόριος και προβληματική περιοχή με εξαιρετικά δύσκολη συγκοινωνία, τόσο ακτοπλοϊκώς όσο και αεροπορικώς, λόγω των ιδιαίτερα δυσχερών καιρικών συνθηκών κατά τη χειμερινή περίοδο και λόγω του υψηλού σχεδόν απαγορευτικού κόστους μετάβασης προς τους δυνατούς προορισμούς.

Με το «ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΦΚΑ», το οποίο έχετε δημοσιοποιήσει, υποβαθμίζονται τόσο το Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ Μύρινας όσο και το τμήμα του ΟΑΕΕ Λήμνου, τα οποία πλέον θα αποτελούν εξαρτημένο, λειτουργικά, τμήμα της Τοπικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης.

Αν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, αφαιρούνται αρμοδιότητες των εργαζομένων, όπως :

α) Η έκδοση αποφάσεων προαιρετικής ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης και στρατιωτικής θητείας, πράξεων επί απωλείας ασφαλιστικών βιβλιαρίων (ΥΔΑΑΒ), αποφάσεων επιστροφής αχρεωστήτων καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η μη δυνατότητα έκδοσης πράξεων επιβολής εισφορών και

β) Η έκδοση αποφάσεων για χορήγηση επιδομάτων ασθενείας, μητρότητας και λοιπών παροχών σε χρήμα.

Επίσης δεν προβλέπεται στην αρμοδιότητα του τμήματος ούτε καν σημείο υποβολής αιτήσεων ΚΕΠΑ, που λειτουργεί σήμερα, και το οποίο θα αναβαθμιζόταν σε σημείο εξέτασης των ασφαλισμένων.

Οι αιτήσεις θεραπείας ασφαλισμένων και εργοδοτών θα παραλαμβάνονται και θα διαβιβάζονται στην τοπική Διεύθυνση Μυτιλήνης όπου και θα εκδικάζονται, με συνέπεια την αναγκαστική μετακίνηση και οικονομική επιβάρυνση των προσφευγόντων και των μαρτύρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάβαση ακτοπλοϊκώς προς την πρωτεύουσα του νομού, τη Μυτιλήνη, όπου θα λειτουργεί το Συντονιστικό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ, διαρκεί 5 ώρες με προγραμματισμένα μόνο δύο (2) δρομολόγια εβδομαδιαίως.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νησιού μας βιώνουν ήδη την ταλαιπωρία και τα επιπλέον έξοδα, όταν αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη για φορολογικές τους υποθέσεις ή για την επιτροπή του ΚΕΠΑ που δεν λειτουργεί στη Λήμνο.

Σε ό, τι αφορά τους υπηρετούντες υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων της Λήμνου, το σύνολο αυτών αποτελείται από μόνιμους κατοίκους του νησιού στην πλειονότητα των οποίων είχαν δοθεί κίνητρα κατά την κάλυψη των θέσεων, με σκοπό την παραμονή τους στην τοπική υπηρεσία. Ειδικότερα, η χρήση της εντοπιότητας που αφορά σε παραμεθόριες περιοχές όπως είναι και το νησί της Λήμνου, με υποχρεωτική δεκαετή παραμονή, έχει σκοπό τόσο την κατοχύρωση της υπηρεσίας ότι θα εξακολουθήσει να στελεχώνεται επαρκώς, όσο και των υπαλλήλων οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους. Αποτελεί λοιπόν εμπαιγμό να αντιστρέφεται σε αντικίνητρο παραμονής τους, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την οικογενειακή τους κατάσταση, καθώς όλοι οι υπηρετούντες υπάλληλοι είναι έγγαμοι και γονείς και συνεπώς η οποιαδήποτε μετακίνησή τους εκτός του νησιού είναι εξαιρετικά δύσκολη και οικονομικά αδύνατη.

Και βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ ξεκινάει με έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις με παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας για την υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Μύρινας και του τμήματος ΟΑΕΕ Λήμνου και να προχωρήσετε σε σύσταση Τοπικής Διεύθυνσης ΕΦΚΑ Λήμνου;»

Keywords
Τυχαία Θέματα