Λέσβος: Σταύρος Τάσος: μη επιλέξιμες θεωρούν οι κυβερνήσεις τις δαπάνες για την αντισεισμική προστασία

10:16 14/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την ιδιότητα του σεισμολόγου, στην συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα Βόρεια της Λέσβου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα το μεσημέρι στη Μυτιλήνη ο βουλευτής Λέσβου Σταύρος Τάσος. Ο κύριος Τάσσος τόνισε ότι πρόκειται για μια τυπική σμηνοσειρά σεισμών που χαρακτηριστικό έχει πολλούς σεισμούς

με μεγέθη που στην οροφή τους δεν απέχουν μεταξύ τους . Χαρακτήρισε το φαινόμενο σύνηθες στον ελλαδικό χώρο , διαρκεί μερικές εβδομάδες όπου σταδιακά θα μειώνεται η συχνότητα χωρίς να μειώνεται το μέσο μέγεθος και αυτό σημαίνει ότι δύναται να δώσει κι άλλους σεισμούς γύρω από τα 5 ρίχτερ.

Ωστόσο ο κύριος Τάσος αυτό στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα είναι στο τι πρέπει να κάνει η οργανωμένη πολιτεία για να θωρακίσει όσο το δυνατό περισσότερο τους πολίτες από τις άσχημες συνέπειες ενός σεισμού. «Δεδομένου ότι η αντισεισμική προστασία, όπως και η αντιπυρική προστασία δεν είναι προϊόν που μπορείς να το αναθέσεις σε ιδιώτες και να αποφέρει κέρδος, για τις κυβερνήσεις τέτοιες δαπάνες είναι μη επιλέξιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρωτοβάθμιος έλεγχος κτιρίων που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια και έχει ελεγχθεί μόλις το 15% των δημοσίων κτιρίων ενώ στο 30% αυτών που ελέχθησαν βρέθηκε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που όμως δεν έγιναν.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αντιπυρική προστασία είπε ο κύριος Τάσος σημειώνοντας την αποψίλωση της ΠΟΥ από προσωπικό που μετακινείται στη ΦΡΑΠΟΡΤ αλλά και από τους πενταετούς υποχρέωσης που η συμβάσεις τους έχουν λήξει και ακόμα δεν έχουν μονιμοποιηθεί.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα