Λέσβος: Παλαιολιθικά ευρήματα προγονικού ανθρώπου

18:18 28/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη θέση της στους χάρτες της παλαιολιθικής εποχής για την παρουσία προγονικού ανθρώπου μισό εκατομμύριο χρόνια πριν, κατακτά η Λέσβος με τα εντυπωσιακά λίθινα ευρήματα, στην περιοχή Ροδαφνίδια Λισβορίου Λέσβου.

Το εντυπωσιακό στα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών είναι ότι έχουμε από τις αρχαιότερες μαρτυρίες για την κατοίκηση όχι μόνο του Ελλαδικού χώρου , αλλά και του Ευρωπαϊκού ενώ δίδονται και απαντήσεις για την πορεία που ακολούθησαν οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για τον υπολογισμό της ηλικίας , τοποθετούν

τα ευρήματα στα 455.000 έως 165.000 χρόνια .

Τα αποτελέσματα των ερευνών των τελευταίων τεσσάρων ετών που πραγματοποιούνται στην περιοχή από το πανεπιστήμιο Κρήτης , παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου η επικεφαλής των ανασκαφών καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου . Στόχος να καταστεί η περιοχή κέντρο έρευνας εκπαίδευσης και πληροφόρησης και ήδη για το σκοπό αυτό ξεκίνησαν με τη συνδρομή του δήμου οι προσπάθειες για τη μετατροπή του παλαιού ελαιοτριβείου του Λισβορίου σε μουσείο που θα στεγάσει τα ευρήματα. Τα σκάμματα που εντοπίστηκαν τα λίθινα εργαλεία θα καταστούν επισκέψιμα ενώ όλη η περιοχή θα αποτελέσει πεδίο εκπαίδευσης στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Η υλοποίηση του οράματος αυτού χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις τόνισε η κυρία Γαλανίδου, ενώ μπορεί να ταυτιστεί και με την διαφορετική ανάπτυξη του νησιού και να συνδεθεί με την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Οι νομάδες της εποχής με κίνητρο τις θερμές πηγές και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον περπατούν από τη Δυτική Ασία το Αιγαίο και φτάνουν στο πιο έφορο σημείο του, τον κόλπο Καλλονής, που την εποχή εκείνη γίνεται μια μεγάλη λίμνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα