Λέσβος: Οι μισοί πρόσφυγες γυναίκες και μικρά παιδιά. Πολύ μικρότερη η προσφυγική ροή το 2017.

10:40 20/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σχεδόν 20 φορές πιο μικρή είναι η προσφυγική ροή τους έξι πρώτους μήνες του 2017 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα 8.175 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου με κύρια οδό τα νησιά του Αιγαίου, ενώ το αντίστοιχο περσινό νούμερο ξεπερνούσε τις 155 χιλιάδες.

Το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι πως παραπάνω από τους μισούς πρόσφυγες είναι γυναίκες και μικρά παιδιά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

για τους πρόσφυγες. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα και το κλείσιμο του θαλάσσιου περάσματος από την τουρκική ακτοφυλακή και το ΝΑΤΟ αρκετές οικογένειες επιλέγουν να πάρουν το ρίσκο προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

Τα παιδιά αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των προσφύγων που έφτασαν από την αρχή του χρόνου στα νησιά του Αιγαίου. Σε απόλυτο αριθμό αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 2500 παιδιά τα οποία ήρθαν είτε με τις οικογένειες τους είτε ασυνόδευτα. Συμφώνα με υπηρεσιακούς παράγοντες το ποσοστό των γυναικών και των παιδιών έχει ανέβει αισθητά από τις αρχές του Ιουνίου.

Αναφορικά με τις εθνικότητες οι μεγαλύτερη μάζα των προσφύγων προέρχεται από τη Συρία αφού το ποσοστό των Σύρων ανέρχεται στο 36,7% επί του συνόλου των αφίξεων. Από Ιράκ προέρχεται το 12,5%, από το Κονγκό το 6,3%, από το Αφγανιστάν το 5,3% και το υπόλοιπο από άλλες εθνικότητες.

Πηγή: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Keywords
Τυχαία Θέματα