Λέσβος: Οι «αόρατοι» της πλατείας Σαπφούς

10:04 4/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεχασμένοι από τις αρχές και από τις ΜΚΟ, αόρατοι σχεδόν και από εκείνους που κάνουν ότι δεν τους βλέπουν, οι 35 πρόσφυγες και μετανάστες της πλατείας Σαπφούς συνεχίζουν 15 μέρες τώρα τη διαμαρτυρία τους ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα του πρόσφυγα. Ο ίδιος ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναγνώρισε ότι στη Μόρια παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα αφού με την κατάσταση που επικρατεί δεν καλύπτονται ούτε στοιχειωδώς τα δικαιώματα των προσφύγων στη στέγαση.

Για

αυτή την κατάσταση μιλούν στη διαμαρτυρία τους, αλλά κανείς δε θέλει να ακούσει. Πριν από μία εβδομάδα κάποιοι από αυτούς, ξεκίνησαν απεργία πείνας, την Τρίτη προστέθηκαν και πέντε γυναίκες, μεταξύ τους παιδιά 15 και 16 ετών. Ένας από τους απεργούς πείνας απέχει και από τη λήψη νερού και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Μυτιλήνης με λιποθυμικό επεισόδιο.

Μεταξύ των απεργών πείνας η Ζάφιρε από το Αφγανιστάν 21ενός ετών που το όνομά της στη χώρα της σημαίνει «αυγή» και βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες στην πλατεία Σαπφούς. Όπως είπε ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί στο οποίο βρίσκονται εδώ και μήνες χωρίς κανείς να τους δίνει σημασία. Μας είπε ότι οι συνθήκες στο κέντρο στη Μόρια δεν ήταν καθόλου καλές, για αυτό το λόγο κατέφυγαν στην πλατεία, αλλά κανείς από τους αρμόδιους δεν ασχολείται μαζί τους, υπό το φόβο να μη γίνει η κεντρικότερη πλατεία της πόλης σημείο μόνιμης διαμαρτυρίας των «φυλακισμένων» της Μόριας. Ούτε και η αστυνομία πια τους πιέζει να αδειάσουν την πλατεία, που τις πρώτες ημέρες τους ζητούσε συνεχώς τα στοιχεία τους αλλά και σε όσους τους πλησίαζαν. Ωστόσο είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Ρωτήσαμε τη Ζάφιρε τι θα ήθελε να πει στους ντόπιους και ζήτησε τη συμπαράστασή τους για να μπορέσουν να φύγουν από το νησί και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην αναζήτηση μιας ελεύθερης ζωής..

Χθες ο συντονισμός της Λέσβου για το προσφυγικό , διοργάνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πλατεία Σαπφούς όπου αρκετός κόσμος συμμετείχε σε αυτό το κάλεσμα, ενώ την Τετάρτη ευαισθητοποιημένες γυναίκες της πόλης έφεραν στην πλατεία και πρόσφεραν σε όσους δεν συμμετέχουν στην απεργία πείνας, μεταξύ τους και μικρά παιδιά , ζεστό φαγητό.

Keywords
Τυχαία Θέματα