Λέσβος: Νέα ΚΥΑ για τη λειτουργία στα ελαιοτριβεία

14:10 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δημοσιεύθηκε προχθές σε ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ η νέα ΚΥΑ για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων με την καινοτομία της δυνατότητας της υδρολίπανση των ελαιώνων που δίνει λύσεις στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια στην αδειοδότηση των ελαιοτριβείων.

Οι μέχρι τώρα απαιτήσεις της νομοθεσίας δε μπορούσε να εφαρμοστούν

κυρίως λόγω μεγάλου κόστους από τα ελαιοτριβεία των νησιών με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφοδιαστούν με άδειες.

Στη νέα ΚΥΑ οι ελαιουργοί θα μπορούν πλέον να διαθέσουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους (λιοζούμια) , μετά από επεξεργασία, ως υδρολίπανση των ελαιώνων, που αποτελεί μια καλή περιβαλλοντική πρακτική και αν και δεν επιλύει όλα τα προβλήματα εντούτοις «είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για να βγούμε από το αδιέξοδο» όπως τόνισε στην ΕΡΑ Αιγαίου ο Ηλίας Πολιχνιάτης από το σύνδεσμο ελαιοτριβείων Λέσβου. «Το επόμενο διάστημα σε ενημερωτικές συναντήσεις θα εξηγηθεί από ειδικούς ο τρόπος που μπορεί να γίνει η διασπορά των υγρών απόβλητων, 8 κυβικά ανά στρέμμα κατ΄ έτος».

Κάποια ελαιοτριβεία μάλιστα, στη Λέσβο έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω , στη μετατροπή των ελαιοτριβείων από τριφασικά σε διφασικά ανταποκρινόμενοι στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, με κάποια από αυτά να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από φέτος.

Η ΚΥΑ «Καθορισμός Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ)», την οποία υπογράφουν οι Αναπληρωτές Υπουργοί, Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης. περιλαμβάνει αλλαγές ειδικά για τα ελαιουργεία, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (3924/Β/7-12-2016) και ήδη ισχύει και προβλέπει ότι οι ελαιουργοί θα μπορούν πλέον:

α) να διαθέσουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους ως υδρολίπανση των ελαιώνων, που αποτελεί μια καλή περιβαλλοντική πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία κ.ά.

β) να μεταφέρουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους, ανά περιοχή ενδιαφέροντος, σε κεντρικούς βιομηχανικούς φορείς επεξεργασίας αποβλήτων, δημιουργώντας τελικά παραγόμενα προϊόντα υψηλής ζήτησης, με μεγάλη προστιθέμενη αξία

γ) να αποθηκεύουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους σε εδαφοδεξαμενές, όπου μέσω κατάλληλης διεργασίας να εξατμίζονται χωρίς άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην έκδοση προσκλήσεων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του νέου ΕΣΠΑ, στις οποίες θα μπορούν να υποβληθούν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείων. Πρόκειται για τις εξής δράσεις:

1) «Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Η δράση επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη για πρωτοβουλίες που αφορούν στην παραγωγική και ανταποδοτική αξιοποίηση του τομέα περιβάλλοντος και ειδικότερα των πάσης φύσεως αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων ελαιουργείων) υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

2) «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» με συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ. Η δράση αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων λειτουργίας που θα επιτρέψουν την επίτευξη καθετοποιημένων και συμπληρωματικών οικονομιών κλίμακας καθώς και τη βελτίωση της δυνατότητας διεθνοποίησης των επιχειρήσεων. Η στοχευμένη εφαρμογή της στον κλάδο των ελαιουργείων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες δημιουργίας καθετοποιημένων αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, συνδέοντας τον τομέα προώθησης και εμπορίας καινοτόμων προϊόντων με την έρευνα που πραγματοποιείται στα ερευνητικά κέντρα.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα