Νέες δράσεις από τον «Ξενώνα Ραψάνης»

13:55 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τους γνωρίσαμε λίγο πριν από το καλοκαίρι, όταν μας έλεγαν για τις δράσεις που ετοιμάζουν στη Ραψάνη. Οι υπεύθυνοι των δράσεων στον Ξενώνα Ραψάνης τα κατάφεραν και συνεχίζουν.

Πρόκειται ουσιαστικά για την «επέκταση» και την «αποκέντρωση» των σεμιναρίων για εξαρτημένα άτομα που έτσι κι αλλιώς γίνονται στη Λάρισα από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

και συντονιστή τον Λαρισαίο ψυχολόγο Σωτήρη Λαϊνα.

Η σκέψη για τις δράσεις στην Ραψάνη ήταν να εμπλέξουν αρχικά τους ίδιους τους εξαρτημένοους σε δραστηριότητες, όπως θέατρο, κινηματογράφο, κατασκευές κλπ ώστε να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην προσπάθεια απεξάρτησης με την έννοια της δημιουργικής απασχόλησης και εκτόνωσης.


Αυτό λειτούργησε άψογα και με καλά αποτελέσματα για τα μέλη του Προγράμματος και τις οικογένειές τους. Από την άλλη, στο εγχείρημα «εμπλέχτηκε» και απλός κόσμος με κέρδος εν τέλει την απόρριψη των ταμπού και της αρνητικής εικόνας που μπορεί να έχει κανείς για τα άτομα με εξαρτήσεις.

Και τέλος μέσα απο τις δράσεις στη Ραψάνη κοινωνοί της προσπάθειας έγιναν οι ίδιοι κάτοικοι και ολόκληρη η κοινότητα.

Η Μαρία Παπουτσή, θεατρολόγος και υπεύθυνη των δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στον Ξενώνα Ραψάνης μας λέει:
«Αρχίσαμε διστακτικά και χωρίς να γνωρίζουμε πώς θα πάει όλο αυτό. Λέγαμε θα κάνουμε εκείνο , θα κάνουμε το άλλο. Τελικά, σήμερα, μετά απο ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριότητων όλο το καλοκαίρι στη Ραψάνη, άλλες κλειστές για τα μέλη του προγράμματος, άλλες ανοιχτές για όλο τον κόσμο, αισθανόμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Μάθαμε από τις όποιες αδυναμίες συναντήσαμε, είδαμε τί αρέσει και τί βοηθά περισσότερο τα παιδιά και συνεχίζουμε με νέες δράσεις με το νέο χρόνο. Ξεκινάμε στις 10 Ιανουρίου, τα σαββατοκύριακα, με εργαστήρια θεατρικά, κούκλας, κατασκευών και πολλά ακόμη.»

Τα άτομα που παρακολουθούν το προγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας στη Λάρισα διαμόρφωσαν πριν απο το καλοκαίρι τον Ξενώνα με προσωπική εργασία και μεράκι. Επίσης, εθελοντικά έφτιαξαν και την παιδική χαρά του χωριού.


Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 15.00 με 18.00 θα πραγματοποιηθεί στον Ξενώνα εργαστήριο χριστουγεννιάτικης διακόσμησης με φυσικά υλικά και τη διακοσμήτρια Ντέμη Ντίνα, στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν το προσωπικό τους γούρι για το 2017, καθώς και μια χριστουγεννιάτική διακοσμητική σύνθεση με στοιχεία από τη φύση.

Επίσης ο Ξενώνας Ραψάνης συμμετέχει με εργαστήριο κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών απο όλο τον κόσμο στις εκδηλώσεις του Δήμου λαρισαίων στον Μύλο του Παππά.

Keywords
Τυχαία Θέματα