Λέσβος: Ερώτηση Χ. Αθανασίου για πορεία ΕΣΠΑ και ΠΔΕ

08:57 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν 26 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την πορεία και τα αποτελέσματα των αναπτυξιακών νόμων, καθώς και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Στην ερώτηση αναφέρουν: «Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας. Οι προβλέψεις, έστω για αναιμική ανάπτυξη, αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω, προκαλώντας εύλογες αμφιβολίες για

την τελική επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η σημαντική καθυστέρηση – κατά ενάμιση χρόνο – στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση συνέβαλε στην έξαρση της αβεβαιότητας στην αγορά, αποτρέποντας την εκδήλωση οποιασδήποτε αναπτυξιακής δυναμικής. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνεται και στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016 – 2017, το γεγονός αυτό οδήγησε σε “σημαντική μείωση των επενδύσεων”, συμπέρασμα στο οποίο εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει κανείς παρατηρώντας αρκετούς επιμέρους δείκτες της αγοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Εθνικοί Λογαριασμοί), το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 17,1%.

Αν σ’ αυτό το ήδη αποτρεπτικό για επενδύσεις πλαίσιο συνυπολογίσει κανείς την αύξηση των φορολογικών βαρών, αντιλαμβάνεται το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα διασυνδέει τους διαθέσιμους πόρους και θα μοχλεύει νέους, καθώς και τις διάσπαρτες δράσεις, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα