Λάρισα : Αναγκαία η δημιουργία ενιαίου τύπου σχολείου

16:14 13/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για αναγκαιότητα δημιουργίας ενιαίου τύπου σχολείου, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Λάρισας και αιρετός στο ΠΥΣΠΕ κ. Δημήτρης Τζιώλης, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας για τις αλλαγές στην παιδεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζιώλης δήλωσε, πώς, «η βασική διαφορά του προγράμματος των κλασικών σχολείων είναι ότι διέθεταν περιορισμένο αριθμό γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με τα σχολεία

ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος. Υπήρχαν μεγάλες παιδαγωγικές και μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες και λόγω των ελάχιστων πιστώσεων που υπήρχαν στον κρατικό προϋπολογισμό πολλές σχολικές μονάδες κλασικού προγράμματος δεν προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων. Ήταν αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος τύπος σχολείου, δημόσιο σχολείου με προοδευτικό και σταθερό επιστημονικό προσανατολισμό.». Ωστόσο, χαρακτήρισε λανθασμένη την ενέργεια του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι « είναι αδιανόητο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στις 26 Απριλίου από την μία να κοινοποιεί ενδιάμεση έκθεση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του εθνικού κοινωνικού διαλόγου για την παιδεία και από την άλλη σε μια νύχτα να υλοποιεί μονομερείς αποφάσεις που αποτρέπουν συνολικά τη στοχοθεσία και το ωρολόγιο πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου. Το ενιαίο αυτό ολοήμερο δημοτικό σχολείο δεν βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες για τα παιδαγωγικά του αποτελέσματα».

Σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση των εκπαιδευτικών ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ υπογράμμισε ότι «Οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ΠΕ70 (δάσκαλοι) είναι περίπου 108. Οι αποσπασμένοι είναι 83, οι αναπληρωτές 7 και οι προτεινόμενες προς ίδρυση οργανικές 23 σύνολο 113. Άρα έχουμε 113-108 ίσον 5 δάσκαλοι έλλειμμα. Στις ειδικότητες έχουμε ελλείψεις εκτός από ΠΕ 06 (Αγγλικών)».
Ο κ. Τζιώλης αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό και στις επιπτώσεις των εκπαιδευτικών, λέγοντας τα παρακάτω:
Ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα (πάμε για υγιή ταμεία).
Συντάξεις προσαρμοσμένες στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης και δανειστών. Η σύνταξη θα μεταβάλλεται.
Πλήττονται όλοι, ασφαλισμένοι, οι προς συνταξιοδότηση, συνταξιούχοι.
Συντάξεις μειωμένες από 15% – 30% ήδη είμαστε 40% κάτω από το 2009.
Αυξάνονται οι εισφορές για την επικουρική σύνταξη. Από 1/1/6-31/12/18 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς διαμορφώνεται σε 3,5% από 3% για τον ασφαλισμένο και σε 4% από 3% για τον εργοδότη.
Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ. Αποτελεί casus bella. Ο νόμος φέρνει αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια, αύξηση εισφορών για περίθαλψη και περικοπές 1,8 δις από προϋπολογισμό για συντάξεις (εθνική – ανταποδοτική – επικουρική σύνταξη).

The post Λάρισα : Αναγκαία η δημιουργία ενιαίου τύπου σχολείου appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα