Κρήτη: Μειώνονται οι φωλιές της θαλάσσιας χελώνας careta – careta

09:19 1/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

ΑΡΧΕΛΩΝ, εθελοντές από όλο τον κόσμο, ντόπιοι και τοπικές αρχές συμμαχούν για τη βιώσιμη αξιοποίηση του χώρου των παραλιών ωοτοκίας που δραστηριοποιούνται οι επιχειρηματίες.

Φτάνοντας στη σημαντικότερη στιγμή της περιόδου ωοτοκίας ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά την άμεση εφαρμογή των μέτρων προστασίας επί των παραλιών ωοτοκίας. Καθημερινά στις πρωινές καταγραφές που πραγματοποιούν οι εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου καταγράφεται μια πλειάδα περιστατικών που αποδεικνύουν πως οι θαλάσσιες χελώνες που επιλέγουν την Κρήτη

ως περιοχή ωοτοκίας, αντιμετωπίζουν ανθρωπογενή εμπόδια με αποτέλεσμα να σταματάνε την προσπάθεια και να επιστρέφουν στην θάλασσα όπου εάν τελικά εναποθέσουν τα αυγά τους, αυτά θα καταστραφούν. Επιπλέον δυσκολία δημιουργεί η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και η παρουσία του κόσμου στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις και στις τρεις περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη.

Αναφορικά με τις τρείς σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη, στον κόλπο του Ρεθύμνου (13 χλμ παραλίας ωοτοκίας από το Δελφίνι μέχρι τη Σκαλέτα), στον κόλπο των Χανίων (11χλμ παραλίας από τον Κάτω Σταλό μέχρι το Κολυμπάρι) και στον κόλπο της Μεσσαράς (8χλμ παραλίας, από τον Κομμό μέχρι τον Κόκκινο Πύργο) παρατηρείται συνεχιζόμενη μείωση στον αριθμό φωλιών θαλάσσιας χελώνας κάτι που έχει προκληθεί έως ένα βαθμό από την άναρχη δόμηση και τουριστική ανάπτυξη επί των παραλιών ωοτοκίας που περιορίζουν χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο τον διαθέσιμο, προς ωοτοκία, χώρο.

Γεγονός αποτελεί επιπλέον και η εξαιρετική υποβάθμιση της ποιότητας και της εικόνας των παραλιών που οι τουρίστες επιλέγουν να επισκέπτονται όσο οι παραλίες συρρικνώνονται εξαιτίας της διάβρωσης. Τα στατιστικά στοιχειά του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ που απορρέουν από τις ετήσιες συστηματικές καταγραφές που πραγματοποιεί από το ξεκίνημα των προγραμμάτων του στην Κρήτη, έχουν ήδη δείξει ότι υπάρχει μείωση κατά 46% στον μέσο όρο αριθμού των φωλιών στο κόλπο του Ρεθύμνου και κατά 49% στον κόλπο των Χανίων από την περίοδο 1990-1999 και 1992 με 2002 αντίστοιχα.

Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται δείχνουν την προσπάθεια μιας θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta να ωοτοκήσει ανάμεσα στις ξαπλώστρες στην περιοχή Ρεθύμνου και Χανίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα