Κρίσιμες εξελίξεις για τα δημοτικά ΜΜΕ

15:08 28/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

του Νάσου Μπράτσου

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο χάρτης στα δημοτικά ΜΜΕ, με αφορμή και το συνέδριό τους, αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας τους, μετά από σειρά επαφών που έχουν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών.

Θεσμός που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πτώση, αλλά με την κοινωνική του αξία να παραμένει υψηλή, ο χώρος των δημοτικών ΜΜΕ καταγράφει αξιοσημείωτες

παρεμβάσεις.

Για παράδειγμα το Ράδιο Αιγαίο 95,8 (ίδρυση στις 11/6/1988) και η τηλεόραση Αιγαίο TV (ίδρυση στις 11/6/1995), δημοτικά ΜΜΕ της Σύρου, έχουν ένα απολογισμό κοινωνικής προσφοράς, που δύσκολα μπορεί να τον συναντήσει κανείς.

Να σημειώσουμε ότι ήταν ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός στις Κυκλάδες και η μόνη δημοτική τηλεόραση.

Ενδεικτικός απολογισμός

18 Mαραθώνιοι αλληλεγγύης, 70.000 € για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, 13.000 δένδρα, στήριξη των ορφανών της Σύρου, 4.000 δέματα με βοήθεια για τους πρόσφυγες της Ειδομένης και φορτηγάκι με φάρμακα, βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς, αλλά και ενίσχυση των πληγέντων από το τσουνάμι το 2005, 30 εκατομμύρια δρχ. για τους σεισμόπληκτους της Αθήνας το 1999, 100.000 € για τη Γάζα, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Και όμως εδώ και επτά χρόνια ο Δήμος (σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρες και ανάλογες περιπτώσεις) δεν μπορεί να επιχορηγήσει τη δημοτική επιχείρηση, με αποτέλεσμα να χρωστάει στη Digea 18.000 € και με δικαστική απόφαση να πρέπει να καταβάλει έως τις αρχές Αυγούστου τα 10.000 € για να εκπέμψει και πάλι ο σταθμός.

To «μαύρο» στα δημοτικά ΜΜΕ που διεκδικούν να είναι «ειδικού σκοπού» δίνοντας φωνή στις τοπικές κοινωνίες, αφήνει περιθώρια σε ιδιώτες με «οδηγό» το κέρδος και δημιουργία εδάφος για ψυχαγωγία και ενημέρωση μέσα σε πλαίσια που καθορίζονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι υποχρεωτικά από κοινωνικές ανάγκες.

Όλα αυτά τα χρόνια το Αιγαίο TV, κάλυψε 18 εκλογικές αναμετρήσεις με πλουραλισμό, ενώ και η συμβολή του στην ανάδειξη του πολιτισμού, αλλά και της τοπικής επικαιρότητας δεν πήγε πίσω.

Ποιός είπε λοιπόν ότι το διήμερο συνέδριο των δημοτικών ΜΜΕ στις 8 και 9 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του 984 στην ΑΘήνα, δεν θα έχει ενδιαφέρον, όταν παίζεται η ύπαρξη ΜΜΕ με τέτοιους απολογισμούς δράσης και προσφοράς;

Keywords
Τυχαία Θέματα