Κοζάνη: Στην λυρική σκηνή η ομάδα εφήβων του ΔΗΠΕΘΕ

12:48 14/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την θεατρική παράσταση που έχει τον τίτλο «Και άλλαξε το δέρμα της η γη», η ομάδα Νέων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, ταξιδεύει στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, όπου δεκαέξι έφηβοι με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών, ερεύνησαν, συνέλεξαν ιστορίες, έγραψαν κείμενα για το πιο σημαντικό στοιχείο ταυτότητας του τόπου: την ενέργεια, ενώ ζωντανά επί σκηνής θα βρίσκεται

το μουσικό σύνολο που θα τους συνοδεύει τους έφηβους ηθοποιούς. Οι έφηβοι αποτύπωσαν στο χαρτί την εμπειρία μιας ξενάγησης σε ένα εγκαταλειμμένο χωριό ή σε ένα ορυχείο, κατέγραψαν δημιουργικά συνομιλίες με ανθρώπους της περιοχής, «φωτογράφισαν» τον τόπο τους. Τα κείμενα προέκυψαν μέσα από δημιουργικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς και αποτέλεσαν το πρωτότυπο υλικό για τη σύνθεση του τελικού κειμένου της παράστασης. Σε αυτό, η ιδέα της γης που μεταβάλλεται διαρκώς συνδέεται με τις αλλαγές στο σώμα ενός εφήβου.

Για την έρευνα στο συγκεκριμένο πρότζεκτ το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συνεργάστηκε με την ομάδα αρχαιολόγων, μουσειολόγων και ξεναγών της ομάδας «Κρατήρας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου εκπαιδευτικού προγράμματος, μια συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής. Οι έφηβοι της ομάδας θα συμμετέχουν και σε σεμινάριο στις 23 Ιουλίου στη Λυρική, με το οποίο θα ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση/Υπεύθυνη Τμήματος Εφήβων: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου

Μουσική: Ορέστης Γούμενος

Σκηνικά-κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Κίνηση-χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί: Richard Antony

Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βαλταδώρος, Δημήτρης Ζαχαράκης

Συνεργασία στην έρευνα: Ομάδα «Κρατήρας»

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αντωνίου, Μαρία Κολτσίδα

Φωτογραφίες από τις πρόβες: Σοφία Αντωνίου

Παίζουν: Κατιάννα Γκαραβέλλα, Ευαγγελία Ζαγκοντίνου, Μαίρη Ζαχαράκη, Ασπασία Καραγιάννη, Δέσποινα Καραγιάννη, Γιάννης Κουτσοσίμος, Κωνσταντίνος Κράλλιας, Σοφία Κύρινα, Κωνσταντίνα Ματιάκη, Ηλίας Μόσχογλου, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Έλενα Μπούρου, Άγγελος Νίτσας, Θεοδώρα Τσεγγενέ, Μαρία Χελά, Χρυσοβαλάντω Χριστοφορίδου.

Μουσικοί:

Νίκος Βαλταδώρος – τρομπέτα

Νίκος Ίτσκος – τρομπέτα

Φώτης Τύπας – τρομπέτα

Χριστόδουλος Αναγνωστόπουλος – κόρνο

Δημήτρης Ζαχαράκης – κρουστά

Γιώργος Μαδίκας – κρουστά

Βιβή Τζούκα – πιάνο

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα