«Ελάτε να μιλήσουμε για τα Βυζαντινά πασχαλινά έθιμα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

13:41 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας πραγματοποιεί την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2017 και ώρα 11:00 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8 έως 12 ετών με θέμα:

«Ελάτε να μιλήσουμε για τα Βυζαντινά πασχαλινά έθιμα»

Τα πασχαλινά έθιμα που ακολουθούμε σήμερα διαμορφώθηκαν στη βυζαντινή περίοδο. Η Ανάσταση του Χριστού ήταν η μεγαλύτερη γιορτή στο Βυζάντιο.

Στη διάρκεια της Τεσσαρακοστής οι Βυζαντινοί πρόγονοί

μας φρόντιζαν να καλλωπίζουν τα σπίτια τους σε χωριά και πόλεις. Ασβέστωναν ή έβαφαν με διάφορα χρώματα τους τοίχους των σπιτιών. Καθάριζαν τα δάπεδα και τα έστρωναν με κλαδιά δάφνης, μυρτιάς, δενδρολίβανου και φύλλα λεμονιάς

Η συνήθεια να βάζουν στις κουλούρες της Λαμπρής κόκκινα αυγά μαρτυρείται από Βυζαντινούς συγγραφείς από το 12ο αιώνα.

Τα αυγά του Πάσχα βάφονταν κόκκινα. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα των προβάτων με το οποίο οι Ιουδαίοι έβαψαν στην Αίγυπτο τις παραστάδες και το ανώφλι της θύρας του σπιτιού τους, για να αποφύγουν την καταστροφή τους.

Το Πάσχα, δεν γιορταζόταν μόνο μία ημέρα, αλλά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη Διακαινήσιμο και περιελάμβανε ειδικές μεγαλοπρεπείς τελετές στην Κωνσταντινούπολη από τους αυτοκράτορες.

Κατά τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα, οι πιστοί απείχαν από κάθε εργασία. Σταδιακά όμως επιτράπηκε η εργασία από την Τετάρτη και τέλος η αργία περιορίστηκε στις τρεις πρώτες ημέρες της εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα