Κοζάνη: Ο καθαγιασμός των υδάτων στο πέτρινο γιοφύρι Ανθοχωρίου

22:04 6/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σ ένα μοναδικό φυσικού κάλους τοπίο στο Άνω Βόιο στο Ανθοχώρι πάνω στο πεντάτοξο γιοφύρι, το μεγαλύτερο της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε η ρίξη του σταυρού για τον καθαγιασμό των υδάτων, ανήμερα των θεοφανείων. Το εν Ιορδάνη βαπτιζομένη σου Κύριε, ακούστηκε από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης που για 4η χρόνια τελεί τον εορτασμό, στο συγκεκριμένο σημείο. Για άλλη μια φορά οι νέοι του χωριού έπεσαν στο παγωμένο ποτάμι

για να πιάσουν τον σταυρό, με το Γιώργο Γεωργιάδη να φτάνει πρώτος στο σημείο που έπεσε ο σταυρός, δηλώνοντας την ικανοποίηση του για την επιτυχία του. Για την αγάπη του Θεού και την μεγάλη ημέρα της χριστιανοσύνης είναι τα Θεοφάνεια, μίλησε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ευχήθηκε χρόνια πολλά και φωτισμένα.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θόδωρος Δολαπτσόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συμβολή τόσο του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης όσο και του ιερέα του Ανθοχωρίου πατέρα Αντωνίου, στην ανάδειξη του γεφυριού αλλά και της περιοχής, με την καθιέρωση του καθαγιασμού των υδάτων στο πέτρινο γιοφύρι όπου συρρέουν εκατοντάδες πιστοί την ημέρα των Θεοφανείων.

Το πανέμορφο πεντάτοξο γιοφύρι στο Ανθοχώρι, κοντά στο Τσοτύλι που χρονολογείται στα 1750 έχει χαρακτηριστεί από την δεκαετία του 70 ως Διατηρητέο μνημείο, ενώ έχει επισκευαστεί το 1937, το 1970 και πρόσφατα το 2015. Συνέδεε παλιότερα τα Γρεβενά με το Τσοτύλι και αποτελούσε πέρασμα για τα κοπάδια που ξεχειμώνιαζαν στην Θεσσαλία.

Μάλιστα η παράδοση θέλει το γιοφύρι να έχει χτίσει ένα πλούσιος κτηνοτρόφος που στην προσπάθεια να περάσουν το ποτάμι η οικογένειά του και το κοπάδι πνίγηκε η μοναχοκόρη του. Ο πατέρας είδε στον ύπνο του ένα άγγελο ο οποίος του πρόσταξε να κατασκευάσει ένα γιοφύρι στο σημείο, όπως και έπραξε, καθώς θεώρησε σημάδι του θεού, που ήθελε να τον τιμωρήσει για την πλεονεξία του και τον πλούτο που κατείχε.

Keywords
Τυχαία Θέματα