Κοζάνη: Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη

18:04 2/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η 1η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη», θα πραγματοποιηθεί από 16 ως 18 Δεκεμβρίου 2016 στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή μαθητών όλων των τάξεων των γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας, από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς και η γνωριμία και εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κ.Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.

Η κα Περάκη τόνισε ότι ένα σημαντικό εγχείρημα και ευελπιστεί να θεσμοθετηθεί από την εκπαίδευση καθώς είναι αναγκαία η επιμόρφωση των μαθητών και η γνώση για τα δικαιώματα των ανθρώπων, σε μια εποχή που είναι καθημερινά φαινόμενα η καταπάτηση τους, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός.

Οι μαθητές θα εξοικειωθούν στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, θα μάθουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Παράλληλα θα γνωρίσουν τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας.

Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο εν λόγω εγχείρημα που υλοποιείται από την Κοιν.Σ.Επ. ΡΟΗ, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, αστικού χαρακτήρα, με σκοπό αποκλειστικά κοινωνικό και φιλανθρωπικό, εκδήλωσαν αρκετοί μαθητές και από σχολεία της Π.ΕΚοζάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα