Κοζάνη: Λεξικό του Χ.Χριστοδούλου για το Κοζανίτικο ιδίωμα

10:03 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ


Το λεξικό του Κοζανίτικου ιδιώματος «Κοζανιτολόγιο» με συγγραφέα τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν.Κοζάνης να έχει την αναλάβει την έκδοσή του.

Το λεξικό που αποτελεί συνέχεια του αυτοτελούς κοζανίτικου γλωσσαρίου που ο συγγραφέας δημοσίευσε το 2005, επανέρχεται με την καινούργια έκδοση, όπου παρουσιάζει ένα ριζικά αναθεωρημένο λεξικογραφικό έργο, που όπως δηλώνει ο Χριστοδούλου αποτελεί ένα τεκμήριο της ιστορίας της Κοζάνης.

Στο λεξικό περιλαμβάνονται 6600 λήμματα καθώς και στοιχεία της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου όπως παρουσιάζονται επεξηγώντας τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι κοζανίτες μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται ακόμα δυο τόμοι που θα κυκλοφορήσουν σε ηλεκτρονική μορφή. Στον πρώτο τόμο που κυκλοφορεί δίνεται το σύνολο των λημμάτων από το Α έως το Ω, μαζί με έναν σύντομο κατάλογο των βασικότερων γραπτών πηγών για το ιδίωμα και αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ευρετήριο, μέσω του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την νέα ελληνική γλώσσα για να αναζητήσει τις κοζανίτικες λέξεις.

Στον δεύτερο τόμο θα δίνεται το ελληνο-κοζανίτικο γλωσσάρι, που συμπληρώνει το κοζανιτο-ελληνικό λεξικό του πρώτου τόμου. Ενώ στον τρίτο τόμο θα δίνεται το σύνολο της βιβλιογραφίας, οι συντομογραφίες, η περιγραφή του ιδιώματος και τα εισαγωγικά, όπου θα περιγράφεται, μεταξύ των άλλων, η μέχρι σήμερα πορεία της κοζανίτικης λεξικογραφίας και θα αναλύονται οι επιστημονικές, τεχνικές και ορθογραφικές επιλογές που χαρακτηρίζουν το Κοζανιτολόγιο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα