Φεστιβάλ «Πέλεκον» – Μέρες γιορτών Βοΐου 2017

18:45 26/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ιστορία, ο πολιτισμός η τέχνη και η παράδοση βρέθηκαν στο επίκεντρο του Φεστιβάλ με τον τίτλο «Πέλεκον- μέρες γιορτής Βοΐου 2017», που για δεύτερη χρονιά υλοποιήθηκε την περιοχή του Δήμου Βοΐου από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου 2017.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά έλαβαν χώρα πλήθος εκδηλώσεων και αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά η περιοχή του Βοΐου, μέσα από ένα πρόγραμμα αξιώσεων στο οποίο δόθηκε έμφαση στην τοπική ιστορία και την παράδοση της Πέλκας, της Σιάτιστας, του Σισανίου και της Εράτυρας.

Οι μέρες γιορτής

Βοΐου, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και φαίνεται να καθιερώνονται ως θεσμός, έχουν στόχο εκτός από τον αφιερωματικό τους χαρακτήρα την ανάδειξη της περιοχής, την προστασία, και αξιοποίηση του οχυρωματικού συστήματος “Πέλεκον”, που περιβάλλει τον κάμπο της Πέλκας με πέντε κάστρα, ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, η κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος και πρώην πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 25 Ιουνίου περιλάμβαναν ένα μοναδικό εργαστήρι αναπαλαίωσης εικόνων στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Εράτυρα, χαρακτηριστικό για το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, με την ομιλία για τα Κάστρα και τα οχυρωματικά έργα γύρω από τον Πελεκάνο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναπαράστασης τελετουργίας θεμελίωσης του οικισμού Πέλεκον και η συναυλία του σύνθετη Πάρι Παρασχόπουλου.

Εν τω μεταξύ στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου ήταν η «Παρουσία των Μακεδόνων στην Βακτρία» στην οποία αναφέρθηκε η Φιλόλογος και η ψυχή του φεστιβάλ Θεοδώρα Λειψειστινού. Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκε επίσης «Ελληνική παρουσία στην Κεντρική Ασία- οι απόηχοι τη στην παράδοση των φυλών της Καλλάσσα» όπως την παρουσίασε ο Αθανάσιος Λερούσης εκπαιδευτικός, επικεφαλής των ελλήνων εθελοντών στο Β.Δ. Πακιστάν στην φυλή των Καλλάσσα. Στην συνέχεια την σκυτάλη θα πάρει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας και Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Ηλίας Κουτσούκος για να παρουσιάσει τον «Δρόμο των Επιγόνων», ενώ ο επ. Εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης Δημήτρης Κωστόπουλος αναφέρθηκε στα «Οικονομικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Αμέσως μετά έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου», από το αρχείο της ΕΡΤ ΑΕ.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η συναυλία «Ο Ερωτόκριτος και άλλες μουσικές ιστορίες» του συνθέτη Πάρι Παρασχόπουλου με τους Δημήτρη Νικολούδη, Μαρία Καργαδούρη, Σάκη Βαρβέρη, Φίλιππο Κωσταβέλη και Γιάννη Κολοβό στο Πνευματικό Κέντρο του Πελεκάνου .

Τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σισανίου στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε ομιλία από την ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Σισηρούλα Ζιώγου Καραστέργιου , «Το Σισάνι διαχρονικά στις όχθες του «Μύριχου», ακολούθησε η ομιλία του Δρ τοπογράφου μηχανικού Γιώργου Τσότσου με θέμα «Το Σισάνι και η περιοχή του στο πλαίσιο του δικτύου των οικισμών της Δυτικής Μακεδονίας 14ος -17ος αιώνας. Στην «Αρχιεπισκοπή Αχριδών και η Επισκοπή Σισανίου» αναφέρθηκε η Αγγελική Δεληκάρη καθηγήτρια μεσαιωνικής ιστορίας, του ΑΠΘ, ενώ η Αναστασία Βακαλούδη Δρ Βυζαντινής Ιστορίας του ΑΠΘ παρουσίασε τις «Πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας στην Βυζαντινή περίοδο» και τέλος ο Δρ ιστορικής θεολογίας Αναστάσιος Δάρδας αναφέρθηκε στο «Μοναστήρι της Παναγίας Σισανίου» .

Το τετραήμερο φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής με το φωνητικό εργαστήρι «Ήχώ», με την συναυλία που δόθηκε στην κεντρική πλατεία του Πελεκάνου όπου τραγούδησαν η Καλλιόπη Γκρίνια, Αθηνά Κατσαναβάκη, Κωνσταντίνα Πετρινίωτη και Δέσποινα Ψαθά.

Στο πλαίσιο των γιορτών παρουσίασαν έργα τους καλλιτέχνες που έλκουν την καταγωγή από την περιοχή όπως ο Γιάννης Βούρος, ο Κώστας Ντιός, ο Σώτος Ζαχαριάδης, και ο Λάζαρος Πάντος, ενώ ο Γιώργος Κοσμίδης παρουσίασε έκθεση ανακυκλώσιμων υλικών, στην έκθεση που λειτούργησε στην Σιάτιστα. Επίσης για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδας λειτούργησε έκθεση ενδυμασιών των Καλλάσσα , ενώ δεν έλειψαν και τα βιωματικά εργαστήρια κεραμικών και ανακυκλώσιμων υλικών, όπως και οι εκθέσεις υφαντών και εργόχειρων.

Το Φεστιβάλ διοργάνωσαν η κοινότητα Πελεκάνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΕΛΚΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Μύριχος», η Κοινότητα Σισανίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σισανίου, ο Σύλλογος Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γεράνειας Σιάτιστας, η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα