Κουαρτέτο για Ουκρανία: Προσήλωση στις συμφωνίες του Μινσκ

18:23 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη βάση της διευθέτησης της κρίσης στη ΝΑ περιοχή της Ουκρανίας, πρέπει να παραμείνουν οι συμφωνίες του Μινσκ, επιβεβαίωσαν μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο οι ηγέτες του αποκαλούμενου κουαρτέτου της Νορμανδίας (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία), όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να διευρυνθεί η αποστολή του ΟΑΣΕ, κυρίως σε χώρους όπου έχουν αποτραβηχτεί τα ένοπλα τμήματα των δύο πλευρών και εκεί

όπου βρίσκεται ο βαρύς στρατιωτικός οπλισμός.

Επικυρώσαμε, συνέχισε ο Πούτιν, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού προς την πολιτική διευθέτηση, μαζί και στο σχέδιο των τελικών συμφωνιών για τη σειρά της υλοποίησης και της συμφωνίας απόδοσης ειδικού καθεστώτος σε χωριστές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας Λουγκάνσκ και Λαϊκής Δημοκρατίας Ντονιέτσκ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, έγινε πολύ μικρή πρόοδος στα ανθρωπιστικά θέματα (οργάνωση πληρωμών επιδομάτων, συντάξεων κλπ).

Η σύνοδος του Κουαρτέτου της Νορμανδίας θα μπορούσε να αποβεί ιστορική για την Ουκρανία, πλην όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει η βουλή να εξασφαλίσει την ψήφιση των αναγκαίων νομοσχεδίων, δήλωσε ο Ουκρανός βουλευτής και πρώην υπουργός Νέστορ Σούφριτς.

Το να μην ψηφίζουμε σήμερα αυτά τα νομοσχέδια σημαίνει ότι μπλοκάρουμε την υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είμαστε κοινοβούλιο ειρήνης ή κοινοβούλιο που επιτρέπει στην εξουσία να κρύβεται πίσω από τον πόλεμο;», αναρωτήθηκε ο Σούφριτς, επιχειρώντας να πείσει τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα