Κοτζιάς: Λύση στο Κυπριακό χωρίς στρατεύματα κατοχής – εγγυήσεις

19:42 23/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε μία ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μία Κύπρος χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μία Κύπρος χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,

αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Έστειλε επίσης το μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα θέλει ένα γείτονα εξευρωπαϊσμένο, όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικό και να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

«Θέλουμε έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται και εκείνος στο διεθνές δίκαιο και να μην το ανατρέπει», είπε.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν άκουσαν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και κατέθεσαν τις προτάσεις τους ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών.

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες

Τα μέλη του ΕΣΕΠ συζήτησαν για την προετοιμασία, ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τον κ. Κοτζιά να αναλύει τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση.

«Μελετώντας τις παλιές διαπραγματεύσεις, τότε υπήρχε μία άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας και να μην καταργηθούν ολότελα τα παρεμβατικά δικαιώματα των Τούρκων. Και τα τρία αυτά σήμερα, τα παρακολουθούμε με πατριωτική συνέπεια αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος εξερχόμενος από τη σύσκεψη χαρακτήρισε «θετικό το ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενημερώθηκαν θεσμικά για το πού βρισκόμαστε», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του ΕΣΕΠ «δεν συνιστά με κανένα τρόπο συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης (..) αφού τη συνολική ευθύνη έχει η ελληνική κυβέρνηση».

Διεμήνυσε πως το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει: «μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού. Η εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής, έτσι ώστε 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο μέλος της ΕΕ, να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε μια κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που θα τύχει της έγκρισης της απόλυτης συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων, στο σχεδιαζόμενο από τη συμφωνηθείσα διαδικασία, δημοψήφισμα».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει τη σταθερή ελληνική εξωτερική πολιτική, «η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται», τόνισε σε δηλώσεις του, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο, χαρακτήρισε λανθασμένη μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, πρότεινε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής από την επόμενη συνεδρίαση, «κάτι που έγινε δεκτό», όπως σημείωσε.

Τέλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Λοβέρδος πρότεινε «αν δεν υπάρξει άλλο θέμα που θα επιβάλει να συγκροτηθεί πάλι το ΕΣΕΠ, ή πριν από την πολυμερή ή μετά από αυτή, το επόμενο θέμα συνεδρίασης του ΕΣΕΠ να είναι η μετανάστευση και η τρομοκρατία ως θέμα που έχει απόλυτη διασύνδεση».

Η Ένωση Κεντρώων δια του Μάριου Γεωργιάδη τάχθηκε «κατά των διμερών επαφών ανάμεσα σε Τσίπρα και Ερντογάν, διότι η τουρκική πλευρά συνήθως εγείρει αξιώσεις πέραν του Κυπριακού, όπως π.χ. τα ελληνοτουρκικά».

Υποστήριξε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να υπογράψει τίποτα προτού αποχωρήσουν από τη Μεγαλόνησο τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι διότι, όπως τόνισε, καμία τουρκική υπογραφή δεν αποτελεί δέσμευση, αφού συνήθως υπαναχωρούν των συμφωνιών τους, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα ενός εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, «έτσι ώστε να αποφευχθεί το λεγόμενο «blame game» σε βάρος μας».

Πηγή ΑΜΠΕ- ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα