ΓτΚ: Κίνδυνοι για την υγεία των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας

18:29 23/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυξημένους κινδύνους δημιουργεί ο χειμώνας στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα κέντρα φιλοξενίας, σημειώνουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Αυτό κυρίως λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και οι ΓτΚ «καλούν την Ε.Ε, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να απομακρύνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ανθρώπους αυτούς από το κρύο». Παράλληλα, καλούν τα Ευρωπαϊκά κράτη να φανούν αντάξια των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους ανθρώπους αυτούς παρέχοντας

τους ένα αξιοπρεπές μέρος για να ζήσουν.

Όπως επισημαίνουν οι ΓτΚ: «Τις τελευταίες τρείς εβδομάδες, η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στα κέντρα φιλοξενίας όπου εργαζόμαστε είναι κατακόρυφη. Σε κάποια κέντρα φιλοξενίας στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν σημειωθεί θερμοκρασίες από -7˚ έως και -4˚, ενώ προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

Οι θερμοκρασίες αυτές θα ήταν ήδη πολύ χαμηλές για όλους εκείνους που ζουν σε σπίτια, πόσο μάλλον για άνδρες, γυναίκες και παιδιά κοιμούνται σε σκηνές, σε κέντρα φιλοξενίας χωρίς θέρμανση, και με ανεπαρκή – συχνά μάλιστα μη διαθέσιμη- παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ακόμα κι οι λίγοι τυχεροί, που διαθέτουν θερμαντικά σώματα, δεν μπορούν να ζεσταθούν για πολύ.

Οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής τώρα που ο χειμώνας έφτασε είναι πλέον ξεκάθαρες».

«Τους δύο τελευταίους μήνες, έχουμε ήδη δει περισσότερα παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους με αναπνευστικές λοιμώξεις λόγω της έκθεσης τους στο κρύο και την υγρασία. Η αυξητική τάση φαίνεται ξεκάθαρα στα στατιστικά μας δεδομένα. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις κατά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ισοδυναμούν με το 31% των ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποιήσαμε», δηλώνει ο Νικόλαος Μαρίνος, γιατρός των ΓτΚ.

«Για κάποιους, αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς η έκθεση στο κρύο μπορεί πυροδοτήσει μία κρίση άσθματος ή να οδηγήσει σε σοβαρότατη πνευμονία, με πιθανές επιπλοκές. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, το ποσοστό έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών».

«Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι άνθρωποι στους χώρους φιλοξενίας ζουν σε εξαιρετικά μικρούς χώρους, συχνά μαζί με 4-5 άλλους, και σε πολύ στενή επαφή με άλλα άτομα και οικογένειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του κινδύνου ξεσπάσματος επιδημιών στους πληθυσμούς των κέντρων φιλοξενίας».

Κι αυτό μονάχα προσθέτει στο γεγονός πως, χωρίς θέρμανση, οι άνθρωποι διακινδυνεύουν ήδη τις ζωές τους προσπαθώντας να ζεσταθούν. Στη βόρεια Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο φιλοξενίας του Ωραιοκάστρου, μία γυναίκα και τα δύο της παιδιά υπέστησαν σοβαρότατα εγκαύματα σε φωτιά που προκλήθηκε κατά την προσπάθεια τους να ζεσταθούν χρησιμοποιώντας εξοπλισμό μαγειρέματος.

Και όσο η θερμοκρασία μειώνεται και η απόγνωση μεγαλώνει, ο κίνδυνος αυξάνεται.

Ο Αχμέτ, πρόσφυγας από την πόλη Αζάζ της Συρίας, ο οποίος τώρα ζει στο κέντρο φιλοξενίας της Ραιδεστού στη Βόρειο Ελλάδα, είπε: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όταν ο καιρός είναι τόσο κρύος είναι να ανάψουμε φωτιές. Είναι επικίνδυνο όμως και ο καπνός απλώνεται παντού. Γι’ αυτό ανάψαμε φωτιές έξω. Αλλά όταν μπήκαμε και πάλι μέσα εξακολουθούσε να κάνει πάρα πολύ κρύο για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε, γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να ανάψουμε φωτιές και μέσα. Δεν έχουμε βιώσει ποτέ πριν τόσο κακές συνθήκες διαβίωσης. Δεν περιμέναμε ότι θα μας άφηναν σ’ αυτή την κατάσταση».

Ο ιατρός Ν. Μαρίνος αναφέρει ότι: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μακροχρόνιες συνέπειες που έχει στο αναπνευστικό σύστημα η εισπνοή καπνού ή άλλων τοξικών υλικών, που παράγονται από τις φωτιές που ανάβουν οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, αλλά και το αντίκτυπο στην, ήδη επιδεινωμένη, ψυχική τους υγεία. Από ιατρικής απόψεως η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη..

Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να αποτρέψουν μία ανθρώπινη τραγωδία. «Οι προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε και την Ύπατη Αρμοστεία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας είναι αξιοσημείωτες αλλά δεν είναι επαρκούν, απέχουν μάλιστα πολύ από το να θεωρηθούν επαρκείς», δηλώνει η Ευγενία Θάνου, γενική διευθύντρια των ΓτΚΕλλάδας. «Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω της δικής της σοβαρότατης κρίσης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα μπορέσει την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει και την άρνηση της Ευρώπης να δεχτεί πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, μόνο 5.800 άνθρωποι έχουν μεταγκατασταθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, παρά τις δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μετεγκατάσταση 60.000 περίπου ατόμων. Τα ευρωπαϊκά κράτη, λοιπόν, θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί από τους ανθρώπους που φιλοξενεί η Ελλάδα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα