ΚΟΣΟΒΟ: Αντιπαράθεση των «κομμάτων του πολέμου» και των «κομμάτων της ειρήνης» στις σημερινές βουλευτικές εκλογές

13:21 11/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Κόσοβο όπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο που αποτελείται από 120 βουλευτές. Στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) άνοιξαν 889 εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς προβλήματα. Τις σημερινές εκλογές παρακολουθούν 4,887 ντόπιοι και ξένοι παρατηρητές.

Τα αλβανικά κόμματα, στις

σημερινές εκλογές, κατεβαίνουν σε τρεις μεγάλους συνδυασμούς: Τον συνασπισμό των κομμάτων που προήλθαν από την ένοπλη δράση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και αποτελείται από το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) – που ηγείται ο πρόεδρος Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι- την Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου (AAK) και την Πρωτοβουλία για το Κόσοβο (NISMA). Υποψήφιος για την θέση του πρωθυπουργού του συνδυασμού αυτού είναι ο Ράμους Χαραντινάι ο οποίος δικάστηκε από το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και αθωώθηκε, ωστόσο παραμένει καταζητούμενος από την ιντερπόλ βάση εντάλματος που εξέδωσε η Σερβία. Ο συνασπισμός αυτός στον τοπικό Τύπο αποκαλείται ΄΄ συνασπισμός του πολέμου ΄΄.

Τον άλλα μεγάλο πολιτικό συνδυασμό που αποκαλείται ΄΄συνασπισμός της ειρήνης΄΄ συνθέτουν, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) που ηγείται ο τέως πρωθυπουργός Ίσα Μούσταφα, η Συμμαχία για ένα νέο Κόσοβο (AK) και το κίνημα ΄΄ Εναλλακτική Πρωτοβουλία ΄΄ . Υποψήφιος για την θέση του πρωθυπουργού από τον συνασπισμό αυτό είναι ο τέως υπουργός Οικονομικών, Αβντουλάχ Ηότι. Την τρίτη μεγάλη πολιτική δύναμη, στο μπλοκ των Αλβανών, αποτελεί το εθνικιστικό κόμμα ΄΄Αυτοδιάθεση΄΄ του Άλμπιν Κούρτι. Οι Σερβική μειονότητα στις εκλογές αυτές εμφανίζεται και πάλι διαιρεμένη και κατεβαίνει με πέντε πολιτικούς συνδυασμούς. Την υποστήριξη του Βελιγραδίου έχει ο συνασπισμός ΄΄Σερβική Λίστα΄΄ που δραστηριοποιείται κυρίως στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου στις εκλογές στο Κόσοβο έχουν περίπου εκατό χιλιάδες Σέρβοι εκ των οποίων οι 22800 κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία κάθε πολιτικός συνδυασμός προέβαλE διαφορετικά θέματα. Ο αποκαλούμενος ΄΄συνασπισμός του πολέμου΄΄ ασχολήθηκε κυρίως με εθνικά θέματα όπως η επανεξέταση της συμφωνία για τον καθορισμό των συνόρων με το Μαυροβούνιο, η σύσταση ενόπλων δυνάμεων και ο επαναπροσδιορισμός της βάσης του διαλόγου με τους Σέρβους με την συμμετοχή όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και των ΗΠΑ. Αντίθετα τα κόμματα του ΄΄συνασπισμού της ειρήνης΄΄ επικεντρώθηκαν στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου και την συνέχιση του διαλόγου με τους Σέρβους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΄΄Αυτοδιάθεση΄΄ κατά την πάγια πολιτική της υποσχέθηκε ότι θα επιβληθεί ακόμη και με την βία η προσάρτηση του βόρειου, σερβικού τμήματος, στην σύνθεση του κράτους του Κοσόβου και θα διακοπεί κάθε διάλογος με το Βελιγράδι.

Στην σερβική πλευρά κυριάρχησε το θέμα της σύστασης σερβικών Δήμων στη βάση της συμφωνίας των Βρυξελών που αρνείται εδώ και δύο χρόνια περίπου να εφαρμόσει η Πρίστινα. Επίσης, τα σερβικά κόμματα εξέφρασαν και την αντίθεση τους με την σύσταση ενόπλων δυνάμεων από το Κόσοβο.

Σύμφωνα με το σύνταγμα του Κοσόβου, από τις 120 έδρες της βουλής, οι 20 ανήκουν στις εθνικές μειονότητες και εξ αυτών, οι δέκα έδρες στην σερβική μειονότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα