Κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για το Σούλι

13:26 30/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

213 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ολοκαύτωμα του Σουλίου. Ο τραγικός επίλογος της ηρωικής αντίστασης των κατοίκων της περιοχής ενάντια στον Αλή πασά γράφτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1803 στο λόφο Κούγκι όπου ο θρυλικός μοναχός Σαμουήλ βρήκε με τους λιγοστούς συντρόφους του ηρωικό θάνατο, προβαίνοντας στην ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης που υπήρχε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων για το ολοκαύτωμα του Σουλίου ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής από την Παραμυθιά, έδρα του Δήμου Σουλίου και κορυφώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με την αναπαράσταση της

ανατίναξης του Κουγγίου.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εξήρε των αγώνα των Σουλιωτών για την ελευθερία, παραλληλίζοντας με το σήμερα και επισημαίνοντας ότι η ελευθερία είναι προϋπόθεση δημιουργίας.
Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είπε ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, αλλά δεν πρέπει να μείνει μετέωρο αλλά να αξιοποιηθεί από την οικονομία και την κοινωνία.
Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό εξήρε το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων αλλά και της Ηπείρου για τη φιλοξενία των προσφύγων.

The post Κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για το Σούλι appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα