Κόντρα για τη συμφωνία

15:03 15/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ξεκαθαρίζουν ότι διαφωνούν με τα μέτρα και τα αντίμετρα που κατατέθηκαν στη Βουλή.

«Είναι μία ισορροπημένη, βιώσιμη, διαχειρίσιμη συμφωνία, που αποτελεί βήμα εξόδου από τη σκληρή επιτροπεία», διεμήνυσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, και εκτίμησε ότι θα ψηφιστούν οι πρόνοιές της το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου από τη συμπολίτευση.

«Θέλω να δω ποιος

δεν θα ψηφίσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της εισφοράς στα φάρμακα…», σημείωσε η κα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει παρεκλίνει από αυτά που υπέγραψε το 2015 και πως το μνημόνιο λήγει το 2018, ενώ τόνισε ότι οι προβλέψεις από το 2019 και μετά εντάσσονται στο πλαίσιο του μεσόπρόθεσμου που έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Η κα Γεροβασίλη επισήμανε πως εφόσον υπάρξει η ρύθμιση του χρέους, τότε η χώρα θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη και συμπλήρωσε για τα μέτρα: «Εάν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα, τίποτε από αυτά δεν θα ισχύει. Τότε θα κινηθούμε στο πλαίσιο που έχουμε υπογράψει με τους Ευρωπαίους για 3,5% πλεόνασμα».

«Η σχέση μέτρων και αντίμετρων είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Μέτρα και αντίμετρα είναι ισορροπημένα» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι δεν αυξήθηκαν τα μέτρα και πως ο υπολογισμός τους σε 5 δισ. ευρώ «είναι θέμα ανάγνωσης», καθώς «πρόκειται για το μικτό ποσό ενώ το καθαρό είναι 3,6 δισ.».

Για δημόσια ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στον στόχο για ανάπτυξη εντός του 2017, κάνει λόγο ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Κορινθίας Χρ. Δήμας.

«Με φόντο το νέο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα είναι εντυπωσιακή η δημόσια ομολογία αποτυχίας της Κυβέρνησης στο στόχο για ανάπτυξη εντός του 2017. Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, κόστισε περίπου 1,58 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία μέσα σε μόλις έξι μήνες, συνεχίζοντας την καταστροφική πορεία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015», προσθέτει ο ίδιος.

«Ανικανότητα, ψέματα, και ολιγωρίες δίχως τέλος, από μία Κυβέρνηση που αυτοδιαψεύδεται με την ταχύτητα του φωτός. Η μόνη λύση για τη χώρα, είναι η πολιτική αλλαγή», καταλήγει ο κ. Δήμας.

«Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση εμείς να στηρίξουμε μέτρα τα οποία οδηγούν στην υπερ-φορολόγηση, στην ασφυξία της πραγματικής οικονομίας και έρχονται να συνοδεύσουν φυσικά τις πολιτικές επιλογές των προηγουμένων μηνών για τον κόφτη, για το υπερταμείο», δήλωσε στον ALPHA 9,89 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Στη συνάντηση με μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης αναφέρθηκε συνολικά στις συνέπειες για την εργατική λαϊκή οικογένεια από τα μέτρα που περιέχονται στο νέο μνημόνιο, τις νέες ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις, εργατικά δικαιώματα.

«Το χειρότερο είναι ότι τα καινούρια μέτρα έρχονται σε αυτούς που είναι τα συνήθη «υποζύγια» της δημόσιας ζωής. Δηλαδή οι φόροι δεν μειώνονται. Υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους, με τους ανθρώπους που παράγουν, γιατί θα κληθούν να πληρώσουν είτε μέσω της φορολογίας, είτε μέσω των περικοπών άλλα πέντε δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια», υπογράμμισε μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Απορούμε, πώς η Κυβέρνηση έχει τόσο θράσος να παρουσιάζει ως μέτρα που μας βγάζουν από το μνημόνιο, μέτρα που αποτελούν πολυετή θηλιά λιτότητας χωρίς ίχνος ανάπτυξης. Θα τα αναλύσουμε όλα αυτά στη Βουλή, όμως ότι και να πούμε εκεί, το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτά που κάνει», αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα