Κωνσταντινούπολη: Ο «τρομοκράτης» διαφεύγει – Συγκλονιστικές μαρτυρίες (update)

13:06 1/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δεύτερη σε δύο εβδομάδες επίθεση που συγκλονίζει την Τουρκία, είχε στόχο το πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό κέντρο νυχτερινής διασκέδασης,στο Βόσπορο, με απολογισμό 39 νεκρούς και 60 τραυματίες.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε πως ο «τρομοκράτης» χρησιμοποίησε ένα «όπλο μεγάλου βεληνεκούς» για να ανοίξει «με αγριότητα» πυρ εναντίον των ανθρώπων, αναφερόμενος προφανώς σε κάποιο είδος επιθετικού τουφεκιού.

Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει έναν και μόνο δράστη, όμως άλλες πληροφορίες, επιμένουν πως οι δράστες μπορεί να ήταν περισσότεροι. Η εφημερίδα Hurriyet

επικαλέσθηκε αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι είπαν ότι οι δράστες ήταν πολλοί και ότι φώναζαν στα αραβικά.

Το χρονικό

Είναι 01:15 της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη (00:15 ώρα Ελλάδας) και ο ένοπλος ανοίγει πυρ εναντίον » 600 ανθρώπων» που γιόρταζαν την έλευση του Νέου Έτους, αφού είχε προηγουμένως σκοτώσει μπροστά στην είσοδο έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη.

Μαρτυρίες συνηγορούν ότι τον θάνατο σκόπριζε τυφλά, αδιακρίτως, ένοπλος που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη και ο οποίος έβγαλε τη στολή, προτού διαφύγει.

«Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Κωνσταντινούπολης.

Η ειρωνεία είναι πως ο ποδοσφαιριστής αφηγείται ότι αρχικά δεν ήθελε να πάει στη Reina, φοβούμενος «κάποια συμπλοκή, ή βόμβα».«Δεν μπορεί να συμβεί κάτι σε ένα μέρος όπως η Reina» του είπε όμως ένας φίλος. Και εκείνος πείστηκε.

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει ο Σεφά Μποϊντάς, ο οποίος είχε πάει στην ντισκοτέκ Reina μαζί με δύο φίλες του.

«Άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους»

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες.

«Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ’ αυτόν τον τρόπο», προσθέτει μάρτυρας σε κατάσταση σοκ.

«Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω».

Η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς. « Δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους», λέει αυτόπτης μάρτυρας.

Ο ιδιοκτήτης του κέντρου, υποστηρίζει ότι έλαβε έναν αστυνομικό, ενώ είχε ζητήσει ενισχύσεις «γιατί διαισθανόταν το χειρότερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα