Δευτέρα με Παρασκευή σχολείο, Σάββατο και Κυριακή Μουσείο και τη νέα χρονιά

11:07 1/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει βάλει τα γιορτινά του και προσκαλεί, κάθε Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, παιδιά και γονείς να γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

Γιατί η ζέβρα έχει ρίγες;

Πορτραίτα ζώων…

Εργαστήριο για γονείς και παιδιά

Κυριακή 15/1, 11.30-13.00 & Κυριακή 22/1,

11.30-13.00

Ήταν κάποτε μια εποχή που η ζέβρα ήταν ολόλευκη, πιο λευκή και από το χιόνι. Ήταν όμως και πολύ λιχούδα. Μια μέρα έφαγε περισσότερο χορτάρι από κάθε άλλη φορά. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα, όλες οι ζέβρες έχουν μαύρες και άσπρες ρίγες. Γιατί;

Σε αυτό το εργαστήρι θα ακολουθήσετε τη λιχούδα ζέβρα μέχρι τη μαγική σπηλιά και θα τη δείτε να μεταμορφώνεται μαζί με τα υπόλοιπα ζώα. Στη συνέχεια όλοι μαζί θα φτιάξετε μεγάλα πορτρέτα ζώων της ζούγκλας και θα τους δώσετε χρώματα και μοτίβα με πρωτότυπα υλικά. Γονείς και παιδιά θα παίξετε με τα αποτυπώματα που γίνονται από ρολά, σφουγγάρια, κουμπιά, καπάκια και άλλα πολλά και θα δημιουργήσετε πρωτότυπα πορτρέτα ζώων για να πάρετε μαζί τους.

Τα αποτυπώματα είναι οι πρώτες σφραγίδες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Ο ήχος που συνοδεύει τα χτύπημα του αντικειμένου πάνω στην επιφάνεια τα συναρπάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με το σχέδιο που βγαίνει πάνω στο χαρτί.

Τα παιδιά σιγά-σιγά συνειδητοποιούν ότι το κάθε αντικείμενο έχει το δικό του αποτύπωμα και βιάζονται να ανακαλύψουν όλο και περισσότερα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στον οπτικοακουστικό συντονισμό τους.

Υ.Γ: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθείτε…

Απαραίτητη η παρουσία γονέα

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Εισιτήριο:€15

Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

Ένα λαχταριστό σπίτι!

Art Nouneau*

Σάββατο 21/1, 11:00-12:30 & Κυριακή 29/1, 11:30-13:00

Σε ένα σκοτεινό δάσος δύο παιδιά βρίσκουν ένα σπίτι αλλιώτικο από τα άλλα, ένα σπίτι λαχταριστό. Το σπίτι αυτό, αντί για τοίχους, παράθυρα, σκεπές, καμινάδες και πόρτες, έχει μπισκότα, σοκολάτες, κερασάκια, σιρόπια γκοφρέτες και τούρτες. Δεν μπορούν όμως να φανταστούν τους κινδύνους που κρύβει μέσα…

Στο πρώτο εργαστήριο του χρόνου, οι μικροί συμμετέχοντες θα περιπλανηθούν μαζί με τους ήρωες, θα ακούσουν τις περιπέτειές τους και θα δημιουργήσουν εικόνες από τα έργα του γνωστού Καταλανού αρχιτέκτονα Α. Gaudí. Όταν γυρίσουν από το θαυμαστό ταξίδι θα φτιάξουν τα δικά τους περίεργα σπίτια εμπνευσμένα από το κίνημα της Art Nouveau*. Ο πηλός θα δώσει μορφή στα κτίρια και διάφορα γυαλιστερά αντικείμενα θα δώσουν το λαμπερό φινίρισμα της Art Nouveau.

Στο τέλος, γονείς και παιδιά θα φτιάξετε με πλαστελίνη τα πλάσματα που ζουν μέσα σε αυτά τα σπίτια.

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα

Art nouveau*: (Νέα Τέχνη): διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κυρίως στο χώρο της διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής. Βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κινήματος είναι η επιτήδευση της μορφής, κυρίως για στοιχεία που αντλούνται από τη φύση και η επιμονή στις καμπύλες.

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Εισιτήριο: €10

Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

Οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 14/1, 11:00-13:00

Οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι είναι τέσσερα κονσέρτα, ένα για κάθε μια εποχή του χρόνου, με ήχους από τη φύση, από δραστηριότητες των ανθρώπων και φωνές ζώων.

Εξερευνώντας τον ρυθμό και τους ήχους από το έργο του Βιβάλντι και με την τεχνική της αυτόματης γραφής, τα παιδιά θα επιχειρήσουν την εικαστική αποτύπωση των μουσικών αυτών κομματιών.

Πορτρέτο με φρούτα από τις τέσσερις εποχές

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 22/1, 11:30-13:30

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 28/1, 11:00-13:00

Ο Γιάννης Τσαρούχης προσωποποίησε στους πίνακές του τις εποχές, αλλά και κάθε μήνα ξεχωριστά. Ο πίνακάς του «Οι Τέσσερις Εποχές» απεικονίζει τις εποχές ως δύο άνδρες και δύο γυναίκες που στέκονται πίσω από ένα τραπέζι φορτωμένο με φρούτα από… τις τέσσερις εποχές.

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα εμπνευστούν από το έργο του Τσαρούχη, αλλά και από τα φανταστικά πορτρέτα του Ιταλού ζωγράφου του 16ου αιώνα Giuseppe Arcimboldo που δημιουργούσε με φρούτα, λουλούδια και άλλα αντικείμενα.

Στη συνέχεια θα συνθέσουν πορτρέτα φτιαγμένα από φρούτα, λαχανικά και λουλούδια χρησιμοποιώντας μικτές τεχνικές και κολλάζ. Θα φωτογραφίσουν τα πορτρέτα, θα μιλήσουν για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, θα ξεχωρίσουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα λουλούδια ανάλογα με την εποχή τους και θα εξερευνήσουν τη σχέση που έχουν οι εποχές με τα συναισθήματα.

Με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Εισιτήριο: €12

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Κυνήγι Θησαυρού στις Μόνιμες Συλλογές

Κυριακή 15/1, 11:30-12:30

Ψάχνετε σε κάθε γωνιά του μουσείου για το θησαυρό ενός πλούσιου εμπόρου από την Κύπρο: κοσμήματα, πολύτιμα αγγεία και γλυπτά είναι μόνο η αρχή…

Μία μέρα στις Κυκλάδες, 5000 χρόνια πριν

Κυριακή 29/1, 11:00-12:00

Αν μπορούσατε να μεταφερθείτε για 24 ώρες στις Κυκλάδες την Εποχή του Χαλκού, πώς θα περνούσατε τη μέρα σας;

Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, τα παιδιά, φτιάχνουν τη δική τους διαδρομή στην περιοδική έκθεση “Κυκλαδική Κοινωνία, 5000 χρόνια πριν”. Ανακαλύπτουν τα ίχνη του Κυκλαδικού Πολιτισμού και φαντάζονται, όσο μπορούν, τη ζωή στην αρχαία κυκλαδική κοινωνία.

Με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη

Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό)

Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

info

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4 , 210 7228321-3

Πληροφορίες – κρατήσεις Τ. 210 7294220, ΔευτέραΠαρασκευή 10:00-13:00

Keywords
Τυχαία Θέματα