Κομοτηνή:Τ.Ο.Ρ.Α-ΠΡΑΤΤΩ: Εκδηλώσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση: «Τώρα πράττω»

08:49 8/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ(Τ.Ο.Ρ.Α), διοργανώνει μαζί με την κίνηση Ιδεών ΠΡΑΤΤΩ δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τις νέες μορφές επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ- το οποίο ανοίγει στα τέλη Αυγούστου- για Αγρότες.

Οι δύο εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να γίνουν την Κυριακή 9 Ιουλίου στο παλιό Δημαρχιακό Κατάστημα της Μαρώνειας στις 8:30 το απόγευμα και την Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου.

Εισηγητές θα είναι ο Γεωπόνος και Μέλος του ΠΡΑΤΤΩ, Παναγιώτης Βέβες και ο

Καθηγητής Γεωπονίας στο ΑΠΘ, Κων/νος Μάττας.
Χθες η πρόεδρος του Τ.Ο.Ρ.Α, Έλπη Μπλεκάτση και το μέλος του ΠΡΑΤΤΩ και Τ.Ο.Ρ.Α(σ.σ. και σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού), Κοσμάς Παπαχρήστου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το νόημα και το στόχο των δύο εκδηλώσεων.
Όπως ανέφεραν από κοινού, στόχος των –ενεργών-πολιτών μιας κοινωνίας είναι να λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και να πορεύεται μέσα από τη γνώση που έχει αποκομίσει, από τις καταστάσεις που περνάει.
Διανύουμε μια εποχή που πολύς λόγος γίνεται για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος φαίνεται να είναι-και είναι- η διέξοδος προς την κρίση, καθώς αποδείχθηκε πως σαν χώρα είμαστε σε…αερόστατο και δεν παράγουμε τίποτα…Αντίθετα, εισάγουμε τα πάντα από παντού με δανεικά(σ.σ. ρήση του Γεωπόνου Κώστα Μπούντα). Ωστόσο η επιστροφή στην παραγωγή θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο, αξιοποιώντας εργαλεία, που τα είχαμε παρεξηγήσει πως ωφελούν. Αυτά είναι συνεργασία, ομάδες παραγωγών, οργάνωση, δίκτυα διανομής προϊόντων.
Πάνω σε αυτά τα θέματα θα δοθούν κατευθύνσεις σωστές που μπορούν να ακολουθηθούν, ειδικά τώρα που ανοίγει το ΕΣΠΑ για τους Αγρότες και αυτό θα γίνει στα τέλη Αυγούστου.
Για το θέμα αυτό θα μιλήσει ο Γεωπόνος και βαθύς γνώστης των εργαλείων για το ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Βέβες και συγκεκριμένα θα αναφέρει, όπως είπε ο κ.Παπαχρήστου, τις καινοτομίες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Αγρότες: Πάνω στον εξοπλισμό τον γεωργικό, στις υποδομές και στους αποθηκευτικούς χώρους που χρειάζονται τα προϊόντα, για να μην είναι έρμαια των ορέξεων των εμπόρων. Επίσης, τις ομάδες παραγωγών, μέσα από τις οποίες μπορούν να προκύψουν και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, αλλά και που θα είναι ένας τρόπος να καλλιεργήσουν οι Αγρότες μας την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και την συνεργασία, συνειδητοποιώντας πως «ποτέ μαζί δεν είμαστε αδύναμοι». Μαζί μπορούν και καλύτερα προϊόντα να παράγουν και να διαπραγματεύονται για αυτά, αλλά και να τους προσθέτουν υπεραξία, την οποία οι Αγρότες θα απορροφούν και δεν θα την απομυζούν κάποιοι επιτήδειοι.
Σε αυτό το κομμάτι της υπεραξίας των προϊόντων, την αξιοποίηση του μικροκλίματος της ευλογημένης χώρας μας και της ταυτότητας που θα πρέπει να έχει κάθε περιοχή και κυρίως η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, θα σταθεί και ο καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ, Κων/νος Μάττας.
Κάτι που επίσης θα υπογραμμισθεί είναι πως οι ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ Αγροτών, είναι πως μοριοδοτούν τους πτυχιούχους νέους Αγρότες.

Keywords
Τυχαία Θέματα