Κομοτηνή:Τα κεράσια της οργής

11:43 17/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας δύσκολος Μάης είναι ο φετινός για τους κερασόπαραγωγούς της Ροδόπης. Η παραγωγή φέτος έχει πέσει κατακόρυφα στις πρώιμες ποικιλίες και οι ίδιοι ζουν με την ελπίδα της συλλογής του «Τραγανού».

«Χάλια» δηλώνει ο Χαλήλ Χουσεϊν από τη Δύμη σημειώνοντας ότι πέρσι ήταν καλή η χρονιά, ενώ φέτος τρεις μέρες βγήκαν οι παραγωγοί στα χωράφια και η συλλογή τελείωσε με τον κάθε παραγωγό να συγκεντρώνει 300 κιλά. «Τα δεύτερα χέρια δεν δίνουν τίποτα» δηλώνει και παραπονιέται για τις χαμηλές τιμές πώλησης που δίνουν οι έμποροι «1 – 1,30 ευρώ το κιλό, πού πρώτα ;» αναρωτιέται και σημειώνει ότι κάθε χρόνο οι έμποροι κοιτούν να επωφεληθούν.
Η ντόπια ποικιλία, το περίφημο «τραγανό» της Κομοτηνής είναι η μόνη ελπίδα για τους κατοίκους των χωριών:Φωλιά, Δύμη, Αγίασμα,Θάμνα, Μίσχο, Ρίζωμα, Ασώματοι. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια στροφή από την καπνοκαλλιέργεια στην κερασοπαραγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χωριό της Δύμης, από τους 120 καπνοπαραγωγούς οι 100 στράφηκαν στα κεράσια. «Αλλά η τιμή πώλησης δεν μας βοηθάει, τα έξοδα που κάναμε δεν μπορούμε να τα τα καλύψουμε» δηλώνει ο κος Χαλήλ και σημειώνει «για να μαζέψεις από ένα δένδρο κεράσια πρέπει να περιμένεις δέκα χρόνια, για να σου δώσει λεφτά».
Ο ίδιος καλλιεργεί 1000 δένδρα, μια περιοχή 22 στρεμμάτων. Για να συμπληρώσει το εισόδημά του λειτουργεί και ένα καφενείο στο χωριό του. «Διαφορετικά δεν γίνεται» παρατηρεί χαμογελώντας κι ακούει το παράπονο των συγχωριανών του, «φέτος στείλαμε μόνο ένα φορτηγό στη Ρωσία και η πρώιμη συλλογή τελείωσε, πώς θα τα καταφέρουμε;» χωρίς κι εκείνος, ως καλός καφετζής, να μπορεί να δώσει απάντηση.
Φώτο:Χαλήλ Χουσεϊν Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Κομοτηνή:Τα κεράσια της οργής appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα