Κομοτηνή:Ολιγοήμερη αναστολή των μέτρων κατά της ΣΕΚΑΠ

17:50 29/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πρωτοδίκης Ροδόπης έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας και χορήγησε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης όλων των αναγκαστικών μέτρων κατά της ΣΕΚΑΠ. Η αίτηση αναστολής θα εκδικασθεί στις 17 Ιανουαρίου ελπίζοντας ότι κι εκεί θα υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε «φιλί ζωής» για την ίδια την ΣΕΚΑΠ και ανακουφιστική ανάσα για τους εργαζόμενους.

«Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής

ορίζει με προσωρινή διαταγή τη μη άμεση καταβολή του προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ(περιλαμβάνονται και οι τόκοι υπερημερίας) για τη ΣΕΚΑΠ με ταυτόχρονη υποχρέωση του Τελωνείου Ξάνθης τη χορήγηση πίστωσης στην εταιρεία για τη συνέχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων έως τις 17 Ιανουαρίου, όταν και θα εξεταστεί η αίτηση αναστολής των εισπρακτικών μέτρων.» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εταιρείας, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος εξηγώντας πως αυτό που ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της Εταιρείας ήταν «να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή αναστολής Εκτελέσεως και λήψης μέτρων διασφάλισης του δημοσίου μέχρι να εκδικασθεί και να βγει η απόφαση στην ανακοπή που ασκήθηκε κατά της απόφασης του Τελωνείου Ξάνθης.»

Η απειλή του δυσβάστακτου προστίμου των 44 εκ. ευρώ

Σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται πως «Με την απειλή του δυσβάστακτου προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ να παραμένει ακόμα ισχυρή και αμετάβλητη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία σύντομη, όσο και αναγκαία ανάσα ζωής για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για λίγες ημέρες ακόμα».

οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ξάνθης κ.κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρης Στογιαννίδης

Στο Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής βρέθηκαν οι εργαζόμενοι έχοντας στο πλευρό τους φορείς και αρχές του τόπου, ανάμεσά τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρης Στογιαννίδης και της Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, ο Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης του κόμματος Γιώργος Χατζηθεοδώρου, το μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης (Τάκης) Χαρίτου, ο περιφερειακός σύμβουλός, Μιχάλης Αμοιρίδης, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ξάνθης και Ροδόπης, καθώς επίσης δημοτικοί σύμβουλοι και παράγοντες των δύο Νομών.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο κος Χουσεϊν Ζεϊμπεκ, όσο και ο κος Γρηγόρης Στογιαννίδης ανέφεραν πως είναι σίγουρα μια θετική απόφαση για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, καθώς οι δεσμεύσεις δεν επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία, εν αναμονή της συζήτησης της κύριας αίτησης, ωστόσο, επανέλαβαν τη θέσης τους ότι υπάρχουν ευθύνες στο παρελθόν και πρέπει να αποδοθούν. “Η θέση μας είναι ότι η παρούσα διοίκηση δεν ευθύνεται για την υπόθεση του λαθρεμπορίου και επιμένουμε ότι πρέπει να βρεθούν υπόλογα τα μέλη της διοίκησης του 2009 που ευθύνονται για το λαθρεμπόριο.» τόνισαν σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Καλείται ο καινούργιος ιδιοκτήτης να πληρώνει πρόστιμο για το οποίο δεν ευθύνεται, πρέπει να πληρώσει η προηγούμενη διοίκηση.» σημείωσαν. Παράλληλα, πρόσθεσαν πως θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που πραγματικά τις έχουν.

Κερδήθηκε η «μάχη», όχι ο «πόλεμος» δήλωσαν οι εργαζόμενοι

Ικανοποιημένοι και περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σημειώνοντας πως σήμερα στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε ένα καλό πρώτο βήμα που αφήνει τον εφιάλτη της πτώχευσης και του λουκέτου (προσωρινά) πίσω. «Κερδήθηκε μια μάχη, όχι ο πόλεμος. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.» Η αποδοχή του αιτήματος της άλλοτε κραταιάς συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας της Ξάνθης, έδωσε σίγουρα παράταση ζωής. «Σταθμός» που θα κρίνει πολλά θα αποτελέσει και η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ για το πρόστιμο…μαμούθ.

Τα «άκουσαν» από τα μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου

Ευχάριστη νότα κι έκπληξη για τους εργαζόμενους η παρουσία της μπάντας του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου που εκείνη την ώρα επισκέπτονταν, συνοδεία του Προέδρου κ. Γιάννη Κυριαζή και της διευθύντριας κας Νόνας Ταρσή, το Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής για να τηρήσει την εθιμοτυπία των παραδοσιακών καλάντων. «Τα είπαν», όμως, και στους εργαζόμενους με την ευχή γρήγορα να δοθεί μια οριστική λύση και να συνεχίσει την λειτουργία της και την ανοδική της πορεία μια Εταιρεία που θεμελιώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1977 κι έκτοτε αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ξάνθης, πόλης του καπνού.

Φώτο:Στιγμιότυπα από την σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα