Ο φυσικός ζεόλιθος, πολύτιμο προϊόν της Θράκης

17:26 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Χρυσοβαλάντης Χατζηγεωργίου, από την Νέα Ορεστιάδα ασχολείται με τον φυσικό ζεόλιθο και την εφαρμογή του στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στην ανθρώπινη υγεία τα τελευταία τρία χρόνια.

«Είναι μια πέτρα η οποία υπάρχει άφθονη στη Θράκη, στην περιοχή Πετρωτά, στον Βόρειο Έβρο.Έχουμε 100 εκ. τόνους περίπου, αρκετή ποσότητα για να τροφοδοτήσουμε όλη τη γη για 25 χρόνια. Περιμένουμε σιγά –σιγά να ξεκινήσει η αδειοδότηση για την εξόρυξη του πρώτου ελληνικού Ζεόλιθου. Τώρα εισάγεται από την Βουλγαρία, είναι πιστοποιημένος,

εφάμιλλος του ελληνικού. Όπου το έχουμε χρησιμοποιήσει, έχουμε μόνο πολύ καλά αποτελέσματα» εξηγεί γνωρίζοντας καλά ότι ο ζεόλιθος αποτελεί σίγουρα έναν άλλο τρόπο.

Όπως εξηγεί ο κος Χατζηγεωργίου, ο Ζεόλιθος στην γεωργία, λειτουργεί ως ένα μοριακό φίλτρο. Είναι ένας διαχειριστής και ταυτόχρονα ένα φίλτρο περιβάλλοντος. « Όπου κι αν βρεθεί ο ζεόλιθος, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Στην γεωργία για παράδειγμα έχουμε 50% εξοικονόμηση των λιπασμάτων και του νερού. Αύξηση της παραγωγής, γιατί διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά και το νερό και έχουμε πολύ καλύτερο καρπό γιατί ο ζεόλιθος βελτιώνει της οργανοληπτικές ικανότητες του νερού. Ταυτόχρονα, ψεκάζοντας τον πάνω στο φυτό γλιτώνουμε από έντομα και μύκητες. Ο Ζεόλιθος κάνει πάλι την ίδια δουλειά, διαχειρίζεται το περιβάλλον και βοηθάει το φυτό να επικοινωνήσει καλύτερα με την ατμόσφαιρα. Ακριβώς την ίδια δράση έχει και στην κτηνοτροφία, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία» δηλώνει σπεύδοντας να επισημάνει ότι «Ο φυσικός ζεόλιθος, ένα από τα πιο πολύτιμα προϊόντα της Θράκης, καθαρίζει και αποτοξινώνει την επιδερμίδα, δεσμεύοντας βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος».

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ο ζεόλιθος να χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα σε πολλές εφαρμογές. «Είναι πάρα πολύ φθηνός. Ένας τόνος ζεολίθου κοστίζει 300 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και μπορούμε με την ποσότητα αυτή να καλύψουμε 6,5 με 7 στρέμματα καλλιέργειας» εξηγεί ο κος Χατζηγεωργίου παροτρύνοντας όλους τους κτηνοτρόφους να δοκιμάσουν ζεόλιθο. «Θα δουν άμεσα οφέλη, οικονομικά και ηθικά».
Φώτο:Χρυσοβαλάντης Χατζηγεωργίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα