Θεσσαλικό Θέατρο: Πρεμιέρα με «Οφσάιντ»

17:07 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το «Οφσάιντ» του Σ. Μπελμπέλ δεν είναι ένα έργο για την κρίση με τη λογική της οικονομικοπολιτικής διάστασης του ζητήματος, στην πραγματικότητα είναι ένα έργο για την κρίση μέσα στην οικογένεια».


Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην κ. Σοφία Καραγιάννη πού έχει τη σκηνοθεσία στο εξαιρετικό έργο του Ισπανού Σέρτζι Μπελμπέλ και θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου και μάλιστα θα κάνει πρεμιέρα μεθαύριο Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ, κάνοντας έναρξη των παραστάσεων της Χειμερινής

περιόδου 2016-2017.

Η κ. Καραγιάννη, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, την πρόεδρο του Θεσσαλικού Θεάτρου Βιβή Τσεκούρα καθώς και την Καλλιτεχνική Επιτροπή για την εμπιστοσύνη που της δείχνουν, πρόσθεσε για το έργο ότι «η οικονομική ύφεση πυροδοτεί τα προβλήματα που υπάρχουν στον πυρήνα του οικογενειακού ιστού και τα βγάζει στην επιφάνεια με τη μορφή ενός αστείου οικογενειακού δράματος. Ένα ζευγάρι αστών που δεν θέλει να στερηθεί τις ανέσεις του, μια χαρισματική κόρη που θέλει να σπουδάσει στην Αμερική, ένας παππούς δύστροπος και σοφός και ένας μετανάστης, όχι απ’ αυτούς που τους διώχνει κάποιος πόλεμος, αλλά από τα εκατομμύρια των μεταναστών που ψάχνουν μια καινούργια πατρίδα προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Οι ήρωες ξεχασμένοι μέσα στην ρουτίνα της καθημερινότητας και της άνετης επιβίωσης τους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική τους κατάρρευση, «καταρρέουν» και οι ίδιοι αφού δεν φρόντισαν να αποκτήσουν το βασικό συστατικό της οικογενειακής ζωής: τη διαδικασία της αγάπης. Άνθρωποι που δεν έχουν συναντηθεί αληθινά, που δεν έχουν ψάξει τον εαυτό τους, που δεν έχουν μάθει να ακούν και να κατανοούν. Ανώριμοι και δυστυχισμένοι γονείς που θα κατασκευάσουν με τη σειρά τους δυστυχισμένα παιδιά.
Η κρίση τους προκαλεί αίσθημα πανικού, φόβου, τους φέρνει σε ακραίες καταστάσεις και σκέψεις. Στο ζύγι για το τι είναι πιο σημαντικό το χρήμα ή η ανθρώπινη ζωή επιλέγουν το πρώτο, καθώς εκεί νομίζουν πως βρίσκεται η άμεση ικανοποίηση, η ευτυχία τους. Πολύ έξυπνα ο Μπελμπέλ βάζει τον παππού να δίνει τη λύση σ’ αυτό το οικογενειακό χάος και να απαλλάσσει το ζευγάρι από τις «κανιβαλικές» σκέψεις. Είναι η αλληλεγγύη, ο χρόνος που λιγοστεύει, αυτός που φωνάζει πως η διαδικασία της ωρίμανσης έχει δυο βασικά στάδια, την αγάπη και την συγχώρεση. Το γήρας θα δείξει αυτό που εύστοχα λέει ο Ντοστογιέφσκι πως όταν λέμε συνέχεια ψέματα στον εαυτό μας στο τέλος θα χάσουμε την ικανότητα ν’ αγαπάμε.
Είναι αλήθεια πως όλοι μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουμε αναθεωρήσει τα πιστεύω μας και τις προτεραιότητες μας και ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπει σε τάξη η εσωτερική αταξία του καθενός. Καιρός να γίνει μια γενναία διαλογή σ’ αυτήν την χωματερή συναισθημάτων, να πετάξουμε τα άχρηστα και να κρατήσουμε τα ουσιαστικά. Ας είναι αυτό το «προσωπικό μνημόνιο» που οφείλει ο καθένας να υπογράψει με τον εαυτό του».

Για την παράσταση «ΟΦΣΑΪΝΤ» και τον Ισπανό Μπελμπέλ μίλησε και η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Βιβή Τσεκούρα που ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου, τονίζοντας ότι «ο Σέρτζι Μπελμπέλ ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε στην Τερράσα (Βαρκελώνη) το 1963. Εκτός από την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα, ο Μπελμπέλ είναι επίσης σκηνοθέτης και μεταφραστής θεάτρου. Σπούδασε Ρομανική και Γαλλική φιλολογία. Είναι καθηγητής δραματουργίας στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης από το 1988. Από το 2006 μέχρι το 2012 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου της Καταλονίας.
Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι θεατρικά έργα: Έλσα Σνάιντερ, Συζυγικό κρεβάτι, Χάδια, Μετά τη βροχή, Μια στιγμή πριν, Το αίμα, Ο καιρός των Πλανκ, Ξένοι, Κινητό, Εκτός παιδιάς (Οφσάιντ), Στην Τοσκάνη κ.α. Πολλά από αυτά τα έργα έχουν παρασταθεί με επιτυχία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής (Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία, Σλοβενία, Κροατία, Πολωνία, Ιταλία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Καναδά, ΗΠΑ, Κολομβία, Αργεντινή, Μεξικό, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Χιλή κ.ά)
Έχει μεταφράσει έργα των Μολιέρου, Γκολντόνι, Κολτές, Μαριβώ, Ντε Φίλιππο, Γιον Φόσσε και Μπέκετ.Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων έργα των Σαίξπηρ, Καλδερόν, Μολιέρου, Γκολντόνι, Κολτές, Μαριβώ, Ντε Φίλιππο, Μάμετ, Μπενέτ ι Ζουρνέτ, Δαβίδ Πλάνα και Τζόρντι Γκαλθεράν.Έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας, το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας, το Βραβείο Μολιέρου 1999 ,το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου, το Βραβείο ΜΑΧ και το Βραβείο της πόλης της Βαρκελώνης το 2003. Διδάσκει δραματουργία στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης, ενώ την περίοδο 2006-2012 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Καταλωνίας.

Στη χώρα μας, έχουν παρουσιαστεί τα έργα: Μετά τη βροχή , Τσιγάρο στην ταράτσα, Μια στιγμή πριν,Είμαι άσχημη και οι Ξένοι».
Στη σημασία που δίνει η δημοτική αρχή στον πολιτισμό και ειδικότερα στο Θεσσαλικό Θέατρο αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας που ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους και συντελεστές του έργου και αιτιολόγησε τις επιλογές των προσώπων, τονίζοντας ότι έγιναν με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων με τον πολιτισμό. Συντελεστές της παράστασης είναι : Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη, Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Σκηνικά – κουστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Φωτισμοί : Νίκος Βλασόπουλος, Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου και βοηθός σκηνοθέτη : Βάσια Μίχα.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί : Σάρα Γανωτή, Σωτήρης Δούβρης, Νατάσα Ζάγκα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης και Γιάννης Κοτσαρίνης.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι: Πέμπτη 9 μ.μ., Παρασκευή 9 μ.μ., Σάββατο 6 μ.μ., 9 μ.μ. και Κυριακή 7μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου : Γενική είσοδος 8 Ευρώ. Σημειωτέον ότι ισχύουν τα εισιτήρια του ΟΓΑ.

Keywords
θεατρο, στην κ, ανώριμοι, λύση, καιρος, μνημονιο, γαλλια, σλοβενία, ελλαδα, ηπα, συμμετοχή, μετάφραση, εισιτήρια, ογα, μνημονιο 2, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, χωρες της ευρωπης, ουρουγουαη, μετάφραση, ντοστογιεφσκι, χωρες, σλοβενία, αργεντινη, βελγιο, βραζιλια, γερμανια, δανια, ηθοποιοι, ηπα, ισλανδια, ιταλια, ιωσηφ, μεταφραστης, μουσικη, ογα, ολλανδια, προγραμμα, σουηδια, υφεση, χιλη, ψεματα, αγαπη, αυστρια, αιμα, αλληλεγγυη, αμερικη, βιβη, βραδυ, βρισκεται, βροχη, γινει, γονεις, ευκαιρια, ευρω, ευτυχια, εισιτήρια, ελσα, εργα, επιτυχια, ερχονται, ζωη, ζωης, εικοσι, ηρωες, κινητο, κροατια, λύση, λογια, λουξεμβουργο, μεξικο, μορφη, μαρια, μιχα, νορβηγια, ουσιαστικα, παιδια, πεμπτη, πολωνια, προβληματα, σαιξπηρ, σαββατο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, σκηνοθεσια, σναιντερ, σοφια, τι ειναι, τοσκανη, τσιγαρο, φινλανδια, χαδια, χαος, χρημα, χρονος, κωνσταντινος, ανώριμοι, ασχημη, εξυπνα, εθνικο, χωρα, κρεβατι, κυριακη, σκηνη, σκηνικα, στην κ, σωτηρης, βοηθος, χωματερη, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα