Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 5-04-2017

09:13 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μουφτεία
Ομάδα Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών στη Θράκη
Ομάδα εργασίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Μουφτειών της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, συγκροτήθηκε με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Έργο της ομάδας εργασίας είναι: η μετάβαση στη έδρα των Μουφτειών Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, όσες φορές απαιτηθεί είτε σε πλήρη σύνθεση είτε σε μερική και 1) η σύνταξη αναλυτικής και λεπτομερούς έκθεσης του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας τους (στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται

και όλα όσα αφορούν στη διαδικασία άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων) 2) η κατάθεση πρότασης – μελέτης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους.
Η θητεία της ομάδας εργασίας ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της.
Το έργο της ομάδας εργασίας θα συνεπικουρούν ο Βασίλειος Συμεωνίδης, Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης και ο Μεχμέτ Δερτιμάν Σχολικός Σύμβουλος Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων και ο Ανδρέας Νοταράς, άμισθος Σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.
Εργατικό Κέντρο
Απαντά η ΔΣΕ για την αδιαφάνεια και τις σφραγίδες σωματεία του ΕΚ
Η Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενότητα, που προεδρεύει στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, με ανακοίνωσή της απαντάει στις προ ημερών δηλώσεις των εκπροσώπων της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης χαρακτηρίζοντάς τες «σαθρές, έωλες και συκοφαντικές».
Η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση είχε μιλήσει για «καθεστώς αδιαφάνειας, σωματεία και έντονη διαπλοκή της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής».
Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας καταλήγει με το ερώτημα: «Με αυτές τις πρακτικές θα μετατρέψουν το «απολίθωμα παλαιών πρακτικών συνδικαλισμού» (όπως καταγγέλλουν ότι έχει γίνει το Ε.Κ.Κ.), σε κέντρο δημοκρατίας ή σε κέντρο χειροκροτητών της αντεργατικής λαίλαπας των καιρών;»

Κόμματα
Η ΝΟΔΕ της ΝΔ Ξάνθης καταγγέλλει υποβάθμιση του Λυκείου Σταυρούπολης
Σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως :
Από την απόφαση μεταξύ άλλων, προκαλείται κατάργηση της λειτουργίας του σχολείου ως εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ δημιουργείται κίνδυνος μη λειτουργίας του συνόλου των κατευθύνσεων.
«Καλούμε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την ΕΛΜΕ Ξάνθης, να ενημερώσουν τους πολίτες για τις συνέπειες της παραπάνω απόφασης, καθώς μέχρι τώρα παρέλειψαν να το πράξουν., Τέλος εκφράζουμε την πλήρη απογοήτευση μας για την παντελή έλλειψη προάσπισης των συμφερόντων του Νομού Ξάνθης από τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Υγεία
Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς Ενόπλων Δυνάμεων
Δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των μαθητών και των κατοίκων θα πραγματοποιήσει Στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο του Δ΄ Σώματος Στρατού και της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού αποτελούμενο από Ιατρό, με ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα σ το μειονοτικό σχολείο και καφενείο του χ. Αγιοχώρι από 09:30Ω έως 11:00Ω και στο μειονοτικό σχολείο και καφενείο του χ. Πλαγιά από 11:30Ω έως 13:00Ω.

Αυτοδιοίκηση
Η τρίτη συνέργεια παραγωγών στην Καβάλα
Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 3η Έκθεση Προώθησης Τοπικών Προϊόντων SYNERGIA της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χρήστος Μέτιος. Τη φετινή Συνέργεια διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 26-27 Μαΐου 2017 στο Εκθεσιακό Κέντρο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΔΥΡΗΣ» στην Ν. Καρβάλη.
Στόχος της Συνέργειας είναι η συνάντηση, γνωριμία και προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στους επαγγελματίες της περιοχής μας που δραστηριοποιούνται στα διάφορα στάδια του Αγροδιατροφικού τομέα –παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, πώληση, παροχή υπηρεσιών– ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρειά μας να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση από τις τοπικές επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων, διαμονής, εστίασης και αναψυχής.

Διανομή Φρούτων στο πολυλειτουργικό
Εως και την Πέμπτη 06 Απριλίου από τις 09:30 έως 14:00 στο Πολυλειτουργικό κέντρο (Γ. Μαρασλή 1) θα διανέμονται φρούτα και χυμοί στο πλαίσιο του προγράμματος της δωρεάν διανομής οπωροκηπευτικών προϊόντων και μεταποιημένων αποσυρόμενων προϊόντων.
Ωφελούμενοι – τελικοί αποδέκτες του προγράμματος θα είναι οι δικαιούχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD).

Πρωτογενής Τομέας
Ημερίδα για το σουσάμι
Ενημερωτική ημερίδα για τις δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας του σουσαμιού στην περιοχή της Ροδόπης , με θέμα : «Σουσάμι: Ο βασιλιάς των ελαιούχων σπόρων. Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειάς του» διοργανώνει η Τοπική Οικονομία Ροδόπης -Αλλάζω.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 19.000 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικου Επιμελητηρίου Ροδόπης .
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Αβραάμ Νικολαΐδης.
Στην παρουσίαση και τον συντονισμό της συζήτησης που θα ακολουθήσει , θα είναι ο Γεωπόνος Κώστας Μπούντας.
Σημειώνεται οτι η χώρα μας εισάγει περίπου 40.000 τόνους σουσάμι σε ετήσια βάση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να σπαρθούν στην πατρίδα μας πολλές χιλιάδες στρέμματα, όπως γινόταν και στο παρελθόν.

Κινήματα-Αλληλεγγύη
Χωρίς Μεσάζοντες στις 9 Απριλίου στην Ξάνθη
Οι ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ και πάλι κοντά στους Ξανθιώτες . Η νέα διάθεση προϊόντων από παραγωγούς προς καταναλωτές θα γίνει την Κυριακή 9 Απριλίου, μετά τις 9 πμ στον περιφραγμένο χώρο απέναντι από το 7ο Δημοτικό Σχολείο από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών και την ομάδα Δράσης “Xωρίς Μεσάζοντες» Ξάνθης.
Τα προϊόντα θα διατεθούν με προτεραιότητα σε όσους έκαναν παραγγελία (σε όσα προϊόντα προβλέπεται) από τις 9.00 ως τις 11.00. Ηλεκτρονικές παραγγελίες στη διεύθυνση />Νεολαία
Εγκαίνια στο Youth Lab της Ξάνθης από την Αμερικανίδα Πρόξενο
Tα εγκαίνια του YOUTH LAB που στο κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα το απόγευμα από τη Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Rebbeca Fong.Ο νέος χώρος, στον οποίο περιηγήθηκε η Αμερικανίδα Πρόξενος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εντυπωσιακός, παρέχει μια σειρά από διευκολύνσεις και υποδομές για τους νέους της πόλης κυρίως ηλεκτρονικές και ψηφιακές ενώ, διαθέτει, μεταξύ άλλων και τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε από το Δημοτικό Αμφιθέατρο, όπου εμφανίστηκαν μέσω Skype ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος που βρισκόταν στην Αθήνα για την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αλλά και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.
Στην κεντρική της ομιλία η Πρόξενος Rebbeca Fong, σε άπταιστα ελληνικά, ανέφερε ότι το Youth Lab της Ξάνθης θα αποτελέσει ένα παράθυρο δημιουργικής έκφρασης για την περιοχή και θα τους δώσει την ευκαιρία να κατανοήσουν την αμερικανική κουλτούρα και κοινωνία καλύτερα.

Σύλλογοι
Πασχαλινή Κατασκήνωση Αγάπης από του Κατασκηνωτές
Οι Κατασκηνωτές προσκαλούν και φέτος, μέλη, φίλους και εθελοντές σε ανοιχτή δράση κοινωνικής αλληλεγγύης το Άγιο Πάσχα για τις πολύτεκνες οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονες οικονομικές δυσκολίες, καθώς και για ανθρώπους που απέμειναν μόνοι τους και χρειάζονται εμπράκτως μια χείρα βοηθείας και υποστήριξης.
Στο μεταξύ
Μέχρι και την Μ. Τρίτη :
1.Συγκεντρώνουν τρόφιμα & είδη πρώτης ανάγκης.
2.Βάφουν αυγά και ψήνουν τσουρέκια.
3.Φτιάχνουν λαμπάδες & δημιουργούν δέματα αγάπης τα οποία θα διανεμηθούν τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε : Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Ξάνθης “Οι Κατασκηνωτές” Βασ. Σοφίας 5, Ξάνθη,

Πολιτισμός
11ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ξάνθης
Στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής σήμερα στις [20.00] στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο θα δοθεί η διάλεξη με τίτλο:
«Όπερα και πόλη – όπερα για όλους: Η όπερα ως αστικός θεσμός και δημόσιο θέαμα από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα.» Με τον Γιώργο Τσομή, Αναπληρωτή καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
Αστυνομικό δελτίο
Θανάσιμος τραυματισμός 32χρονου τη Δευτέρα
Θανάσιμος τραυματισμός 32χρονου ημεδαπού σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 3-4-2017, σε αγροτική περιοχή του Λυκείου Ροδόπης. Κατά τη διάρκεια εργασιών, 32χρονος ημεδαπός καταπλακώθηκε από τμήμα δένδρου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ο 32χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαπών.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, δσε, έωλες, νοδε, νεα δημοκρατια, πανελληνιες 2013, ελμε, συριζα, προσφορες, αμθ, μαΐου, δημητρα, σημαίνει, νέα, youth, ηπα, θεσσαλονικη, skype, αθηνα, κεδε, δραση, πασχα, ημεδαπός, κινηση στους δρομους, δωρο πασχα, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, πανελληνιες 2012, ξανθη, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, πανελληνιες, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, βουλευτες, ημεδαπός, αβρααμ, δσε, δωρεαν, ηπα, θεμα, οικονομια, πλαισιο, τσουρεκια, φρουτα, χυμοι, skype, αυγα, αγροτικη, αμθ, απταιστα, γεωπονος, δημητρα, γινει, γνωριμια, δευτερα, διευθυνση, δημοσιο, δηλωσεις, δοθει, δωσει, διημερο, ευκαιρια, αιθουσα, εκθεση, ελλειψη, ελμε, εξετασεις, έωλες, ομιλια, ιστορικο, καφενειο, κεδε, κινηση, κτιριο, λαμπαδες, μαΐου, νοδε, ομαδα, οπερα, παρουσιαση, πεμπτη, σειρα, σουσαμι, σφραγιδες, σχολειο, τμημα, τριτη, υπουργος παιδειας, φεστιβαλ, χρηστος, ειδη, ελληνικα, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακη, νοσοκομειο, πληροφοριες, πωληση, σημαίνει, ξεκινησε, youth
Τυχαία Θέματα