Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 3-05-2017

11:22 3/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκπαίδευση
Από σήμερα η 1η Μαθητιάδα Πολιτισμού και Αθλητισμού


Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο των Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ, συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον δήμο Κομοτηνής και τον δήμο Καβάλας, την «1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2017», σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΙ ΑΜ-Θ, την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,

την XXΙ ΤΘΤ, το Λιμεναρχείο Καβάλας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Πρόκειται για μια προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο πόλεις. Σήμερα και αύριο στην Κομοτηνή στο χώρο της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την Παρασκευή 5 Μαΐου στην Καλαμίτσα Καβάλας, για τα αγωνίσματα κολύμβησης.
Η διοργάνωση σκοπό έχει να διαχυθεί το εκπαιδευτικό μήνυμα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» σε όλους τους μαθητές/τριες της Περιφέρειας, ώστε να «παιδευτούν» στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετάσχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.
Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών (με αγωνιστική μορφή) και Παραολυμπιακών αθλημάτων, ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες δράσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Κομοτηνής της Δ/ντριας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Μαίρης Κοσμίδου, στόχος είναι να θεσμοθετηθεί το γεγονός και να διοργνώνεται κάθε χρόνο.
Χορηγός προβολής είναι η ΕΡΤ και τις εκδηλώσεις θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας.
Εντυπωσιακή η έναρξη της Μαθητιάδας
Εντυπωσιακή ήταν χθες η έναρξη της 1ης Μαθητιάδας με την ολοκλήρωση της λαμπαδηδρομίας που ξεκίνησε από τις Σέρρες-όπου εκεί διοργανώθηκε για πρώτη φορά η Μαθητιάδα-περνώντας και από τους 5 νομούς της ΑΜ-Θ. Ογδόντα οκτώ ήταν οι λαμπαδηδρόμοι, που συμμετείχαν σε όλη την ΑΜ-Θ και 18 στην Κομοτηνή.
Μετά το τέλος της λαμπαδηδρομίας, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης καλωσορίζοντας τον κόσμο και ευχόμενος να θεσμοθετηθεί η Μαθητιάδα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο. Για ένα μεγάλο εγχείρημα που προσομοιάζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για το οποίο το ΔΠΘ, οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης το αρμόδιο υπουργείο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και το μεράκι, τόνισε ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Παναγιώτης Κεραμάρης. «Δεν θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα να πάρει σάρκα και οστά χωρίς τους 500 εθελοντές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης», υπογράμμισε η κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Μαρία Μιχαλοπούλου. Μετά τους χαιρετισμούς –οι οποίοι ήταν σύντομοι σύμφωνα με τον αειθαλή και με την ασύγκριτη φωνή Αλέξη Κωστάλα της ΕΡΤ-ακολούθησε το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου να έχει ετοιμάσει εκπληκτικά πράγματα με αναπαραστάσεις μάχης πολεμιστών, χορευτικά που σχημάτιζαν τους 6 Ολυμπιακούς κύκλους κ.α.
Το πρόγραμμα ξεκινάει σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦΑΑ, από το πρωΐ έως τις 7 το απόγευμα και τις δύο μέρες.
ΔΠΘ
Ακαδημαϊκή Διεύρυνση του Πανεπιστημίου – Ίδρυση νέων Τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποφάσισε: α. Την σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για ίδρυση Τμημάτων Προπτυχιακών Σπουδών για:
• Κτηνιατρική Σχολή με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
• Τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ενταγμένο στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
• Τμήμα Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, ενταγμένο στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, με έδρα την Ορεστιάδα,.
• Τμήμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής, ενταγμένο στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα την Κομοτηνή.
• Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την Κομοτηνή.
• Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίων και Φυσικού Αερίου, ενταγμένο στην Πολυτεχνική Σχολή, με έδρα την Ξάνθη.
Καθώς και να καταθέσει εκ νέου το σχετικό φάκελο για την ίδρυση της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΔΠΘ, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στο ΥΠΕΠΘ, με Τμήματα:
• Φυσικής και Χημείας με έδρα την Καβάλα.
• Πληροφορικής και Μαθηματικών με έδρα τη Δράμα.

Πρωτογενής Τομέας
Με 120 εκατ. ευρώ ενισχύονται επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων εξέδωσε την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αφορά τη δράση 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, ύψους 120 εκ ευρώ.
Στόχος της δράσης, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των ανωτέρω κλάδων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Σ. Γιαννακίδης: Η γεωθερμία, δύναμη παραγωγικής ανασυγκρότησης
Ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή είναι η επένδυση για την γεωθερμία τονίζει σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης μετά την υπογραφή της σύμβασης του ομίλου Ευθυμιάδη με το Δημόσιο για την αξιοποίηση του πεδίου της Ν. Κεσσάνης για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Μετά τα Πλαστικά Θράκης και ο όμιλος Ευθυμιάδης επενδύει στην γεωθερμία γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη δυνατότητα που δίνεται για παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα τόσο με τη στήριξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών όσο και με τη στήριξη οργανωμένων ομάδων αγροτών.
«Η ύπαρξη του γεωθερμικού πεδίου στην Ξάνθη αλλά και ευρύτερα στην περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τον ιαματικό τουρισμό ενώ τα οφέλη του μπορούν να επεκταθούν ακόμη και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αρκεί βέβαια να γίνουν γρήγορα εκείνα τα βήματα που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου» ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης.

Αυτοδιοίκηση
3η SYNERGIA Ενδοπεριφερειακής Προώθησης Τοπικών Προϊόντων
«3η SYNERGIA Ενδοπεριφερειακής Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του Διατροφικού Τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο του Εκθεσιακού
Κέντρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας στην Ν. Καρβάλη – “Απ.
Μαρδύρης”.
Καλούνται οι παραγωγοί και οι τυποποιητές προϊόντων, οι υπευθύνοι αγορών των ξενοδοχείων, οι υπεύθυνοι μεγάλων μονάδων εστίασης και των δικτύων διανομής των σούπερ μάρκετ της να συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους στη SYNERGIA 2017. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής που διατίθεται τυποποιημένη από τους διοργανωτές. Οι χώροι έκθεσης των προϊόντων θα διατεθούν δωρεάν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στον εκθεσιακό χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας στην Ν. Καρβάλη – “Απ. Μαρδύρης”. Επίσης οι δωρεάν παροχές του χώρου περιλαμβάνουν: φωτισμό, εξαερισμό, ψύξη – θέρμανση, ασύρματο Wi-Fi, παροχή ρεύματος 800 Watt.
Οι εκθέτες εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους και στον χώρο της έκθεσης (σε συνεργασία με τον λογιστή τους και αφού πάρουν την αντίστοιχη άδεια από την ΔΟΥ). Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις επισυναπτόμενες φόρμες συμμετοχής, μέχρι σήμερα.

Έγκριση νέου Προγράμματος Προμήθειας Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 1,5 εκατομμυρίου Ευρώ στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, μέσω του ΠΕΠ Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ΕΣΠΑ 2014-2020».
Εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας η Έγκριση Σκοπιμότητας για την Προμήθεια Ιατροτεχνολικού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» ύψους 1,5 εκατομμυρίου Ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Περιφέρειας Α.Μ.Θ. 2014-2020. Ο σύγχρονος αυτός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός θα έρθει να αντικαταστήσει τον ήδη υφιστάμενο πεπαλαιωμένο εξοπλισμό του Γ.Ν. Κομοτηνής και θα αναβαθμίσει ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες του «Σισμανόγλειου» προς τους πολίτες του Νομού Ροδόπης.

Διακοπή νερού την Τετάρτη στη Νεάπολη
Ανακοινώνεται ότι λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης του δικτύου υδροδότησης θα υπάρξει διακοπή της υδροδότησης σήμερα από 09:00π.μ. έως 14:00μ.μ. στα οικοδομικά τετράγωνα 13,14,15, και 16 της περιοχής Εκτενεπόλ.

Εκκλησία
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΠΟΛΕΩΣ
Ακολουθία του ἑσπερινοῦ ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρός ἡμῶν Θεοφάνους Ἐπισκόπου Περιθεωρίου τοῦ θαυματουργοῦ θα τελεσθεί σήμερα στις έξι το απόγευμα στον Ἀρχαιολογικόν χῶρον τῆς Ἀναστασιουπόλεως, Χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος.

Σύλλογοι
Rodopi Challenge: Η υγειονομική κάλυψη στην περιοχή της Τάλιας από τα μέλη της ΕΟΔ Ροδόπης
Το παρόν στον αγώνα «Rodopi Challenge 50 miles» έδωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης, το περασμένο Σάββατο, που πραγματοποιήθηκε στην οροσειρά της Ροδόπης, με εκκίνηση και τερματισμό το δασικό χωριό Ερύμανθος, στο Λειβαδίτη Ξάνθης.
Η συμμετοχή τεσσάρων μελών της ΕΟΔ αφορούσε στην υγειονομική κάλυψη ενός, από τα επτά κομβικά σημεία της διαδρομής 82 χιλιομέτρων, με υψομετρική διαφορά τα 4.200 μέτρα. Οι 237 αθλητές -πολλοί και από την πόλη της Κομοτηνής- διέσχισαν αυτήν την απόσταση περνώντας από τους Καταρράκτες του Λειβαδίτη, το Θεολόγο, την Τάλια, την Πρασινάδα, τη Σίλλη, την Οξυά και τη Ζαρκαδιά.

Τα μέλη της ΕΟΔ Ροδόπης χρειάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις να συνδράμουν τους αθλητές σε μυϊκά προβλήματα, αλλά και προβλήματα εξάντλησης, ενώ μόνο μία από αυτές, ήταν σοβαρή, αναγκάζοντας τον ίδιο τον αθλητή να εγκαταλείψει την προσπάθειά του.

ΑΜΕΑ
Πρόσβαση στη Θάλασσα
Στον μηχανισμό αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα [seatrack] αναφέρεται ο εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία στη Ροδόπη, Τρύφων Καρούντζος, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει γεγονός για την Κομοτηνή στην παραλία του Φαναρίου. «Επιτέλους έστω και με μικρή καθυστέρηση λίγων χρόνων άτομα με κινητικά προβλήματα που ζουν στην Κομοτηνή και όχι μόνο, τα παιδιά από το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων Κομοτηνής θα ευεργετηθούν από το μηχανισμό και θα ζήσουν κάποιοι από αυτούς ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους και χωρίς οικονομικό κόστος τη χαρά του υγρού στοιχείου», τονίζει ο κος Καρούντζος.

Πολιτισμός

Σαίξπηρ στη Θεατρική Εβδομάδα της Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης
Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Εκπ/σης η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης οργανώνει Εβδομάδα Θεατρικών Παραστάσεων με τη συμμετοχή των θεατρικών ομάδων των σχολείων αφιερωμένη στον Μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Ουϊλιαμ Σαίξπηρ, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο έως και Παρασκευή 5 Μαϊου, ώρα 7:30 μ.μ.
Η Διεύθυνση Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης προσκαλεί κάθε βράδυ το κοινό να απολαύσει ένα διαφορετικό θεατρικό έργο .
«Η πόλη ως πεδίο παρατήρησης και έρευνας»
«Η πόλη ως πεδίο παρατήρησης και έρευνας.»
Διάλεξη με το συγκεκριμένο θέμα δίνει σήμερα το βράδυ (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης η ιστορική-κοινωνική ανθρωπολόγος στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Αικατερίνη Μάρκου, στο πλαίσιο του κύκλου «Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις».
Μέσα από τη διάλεξη επιχειρείται η ανάγνωση της πόλης της Ξάνθης α) μέσα από την κοινωνικοχωρική διαλεκτική και β) τη βιωμένη εμπειρία των υποκειμένων που ζουν στην πόλη.
ΟΙ Γιορτές Νεολαίας 2017 στην Ξάνθη ξεκίνησαν
Mέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα διαρκέσουν οι Γιορτές Νεολαίας που ξεκίνησαν ήδη. Το Κέντρο Πολιτισμού της Ξάνθης έδωσε στη δημοσιότητα όλο το πρόγραμμα των Γιορτών ,οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω της ιστοσελίδες να να έχουν πρόσβαση σε όλες της εκδηλώσεις .

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ολυμπιακοί αγώνες, τει, τθτ, μαΐου, δπθ, τεφαα, αλεξανδρουπολη, ξανθη, υπεπθ, καβαλα, δραμα, δραση, συριζα, αμθ, συμμετοχή, δου, πεπ, εοδ, κος, σχολεια, θεατρο, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, τθτ, δημοκριτειο, τμημα ψυχολογιας, αδεια, δπθ, δωρεαν, εδρα, θαλασσα, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, τεφαα, υπεπθ, ψυξη, ωθηση, ωρα, αγχος, αγωνες, αυξηση, αικατερινη, αμθ, ανεργια, αναπηρια, τει, βραδυ, γεγονος, γεωθερμια, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, εγχειρημα, ευρω, εκκινηση, εβδομαδα, εξι, εοδ, επενδυσεις, επτα, ευθυμιαδης, ζωη, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσιες, ιστορικο, κεφαλαιο, κος, κτηνιατρικη, λογο, μαΐου, μαρια, ομαδα, ογδοντα, ομιλος, οκτω, ορεστιαδα, οστα, παιδια, πεδιο, πεπ, περιβαλλον, πετριδης, πλαστικα, υπογραφη, προβληματα, σαιξπηρ, σαββατο, συγκεκριμένο, συνταξη, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σουπερ, τμημα, υπουργειο υγειας, τρια, φωνη, φορα, χαρα, βηματα, δημητρης, εξοπλισμος, ενωση, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κωσταλας, νοσοκομειο, θερμανση, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα