Κομοτηνή:Ένα οικολογικό πιάνο μπαρ ποδήλατο

09:01 31/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μουσική από…. ανακυκλώσιμα υλικά. Μουσικά όργανα κατασκευασμένα από ένα φύλλο χαρτί ή από ένα παλιό παντελόνι. Δημιουργία από το πουθενά. Ένας δημιουργός που ξεκινά κρατώντας σκουπίδια και κάνει κάτι που δεν υπάρχει. Ο Χρήστος Τσόνιας, ο Κομοτηναίος εικαστικός καλλιτέχνης, αξιοποιεί με ταλέντο κι έμπνευση ξεχωριστή ό,τι στα μάτια των πολλών φαίνονται απορρίμματα κι άχρηστα υλικά και κατασκευάζει μουσικά όργανα.

Επιστρέφοντας από το εξωτερικό πρόσφατα δημιούργησε μια ακόμη κατασκευή που έλκει το ενδιαφέρον των κατοίκων, ένα πιάνο –μπαρ που μπορεί και κινείται. Όπως μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα

έναν πιανίστα κι έναν bar man. «Είναι λίγο από όλα. Εμπνεύστηκα από κατασκευές που συνάντησα στο εξωτερικό. Διαπίστωσα ότι ο κόσμος τις αγαπά γιατί δίνουν μια διαφορετική νότα στις πόλεις.» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημείωσε για το αυτόνομο όχημα κινητής γαστρονομίας και διασκέδασης, τη νέα του δημιουργία. «Ήθελα να δημιουργήσω στο πλαίσιο της street art. Έχουμε ένα πιάνο από τη μια πλευρά. Την ίδια στιγμή υπάρχει κάποιος από την μέσα πλευρά και σερβίρει φαγητό, ποτό, και καφέ. Είναι οικολογικά φτιαγμένο κατά 50%, μπορεί να λειτουργεί και να κινείται με φωτοβολταϊκά». Με χαρτόνια, χαρτιά, υφάσματα, ξύλα σε διάρκεια δύο μηνών κατάφερε να κάνει την εντυπωσιακή αυτή δημιουργία.

Ήδη ξεκίνησε την κατασκευή της δεύτερης δημιουργίας. «Μ’ αρέσει να φέρνω τη μουσική κοντά στον κόσμο. Να είναι η μουσική πολύ προσιτή στο κοινό. Προσπάθησα ως DJ πολύ μικρός να μάθω πιάνο, ίσως, από εκεί να μου έμεινε. Αργότερα ως φύλακας στο Μουσικό Σχολείο εμπνεύστηκα τα μουσικά όργανα που δημιούργησα πάλι από ανακυκλώσιμα υλικά.» δηλώνει και σημειώνει «Θα ήθελα πάρα πολύ να συνεχίσω με τα bike cafe. Θα ήθελα να τα προωθώ έξω, αλλά να τα φτιάχνω εδώ. Η μουσική του δρόμου είναι κάτι που συνηθίζεται στο εξωτερικό. Εδώ, λόγω και της γραφειοκρατίας είναι όλα πιο δύσκολα » Φαγητό, ποτό, τέχνη και μουσική του δρόμου συν η οικολογία είναι οι βασικοί άξονες της δουλειάς του Χρήστου Τσόνια.

«Τα ανακυκλώσιμα υλικά τα βρίσκω εύκολα. Με βοηθούν και κάποιοι φίλοι και βρίσκω αυτό που χρειάζομαι. Θα μπορούσα να διδάξω και σε άλλους πως να φτιάχνουν κάτι από άχρηστα υλικά. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει.» Δηλώνει ο καλλιτέχνης που έχει φτιάξει περισσότερα από τριάντα μουσικά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά. «Θα ήθελα να φτιάξω ένα μουσικό σύνολο από τέτοια όργανα.» αποκαλύπτει και βάζει ήδη πλώρη για την κατάκτηση του ονείρου του.
Φώτο:Χρήστος Τσόνιας

Keywords
Τυχαία Θέματα