Κομοτηνή: Το Peace Talk παλεύει τον φόβο

07:36 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια πρόβα για την αληθινή συμφιλίωση παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Κομοτηνή. Μια Κομοτηνή των γυναικών, αλλά και του κόσμου όλου. Μια σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Χριστιάννας Λαμπρινίδη, που επιστρέφει 22 χρόνια μετά τα «Ρήγματα». Με δικά τους κείμενα παίζουν οι: Δανάη Δερμεντζοπούλου, Έφη Καλεντερίδου,

Βιβή Κολεντζαρίδου, Σοφία Τερζή, Άννα Ξενοδοχίδου, Θεανώ Πασχάλη, , Ελένη Στεργιάδου – Καρακατσούλη, Νετζιλά Τσαούς Μουσταφά Μεμέτ, Τζαχιδέ Χασεκή.

«Η ιστορία ξεκίνησε πριν 22 χρόνια. Με την εποπτεία, την σκηνοθεσία και την ιδέα της κυρίας Λαμπρινίδη είχαμε ανεβάσει τα «Ρήγματα», παράσταση για το σώμα των γυναικών, την ανάγκη να εκφραστούν, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν. Αυτή η ιστορία άγγιξε και τις δώδεκα γυναίκες «παρασύροντας» πολλές άλλες γυναίκες να εκφραστούν, να απαιτήσουν, να μιλήσουν. Μετά από 22 χρόνια επανέρχεται η κυρία Λαμπρινίδη, ένα άτομο διεθνούς εμβέλειας με ιδιαίτερες γνώσεις που έχει αγαπήσει την πόλη μας.» δηλώνει η κυρία Έφη Καλεντερίδου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

«Αλήθεια σημαίνει σύγκρουση σε πάρα πολλά επίπεδα.»
«Η λέξη ομοψυχία είναι αυτό που παράξαμε γιατί βρήκαμε την αλήθεια και γιατί αφήσαμε ελεύθερη την σύγκρουση. Δουλεύοντας με την σύγκρουση φτάσαμε στο μαζί. Όταν δεν λαμβάνεις υπόψιν σου την σύγκρουση, δεν θα φτάσεις πουθενά, πόσο μάλλον στο μαζί.» δηλώνει η κυρία Λαμπρινίδη και εξηγεί πως προχώρησαν βήμα –βήμα όλες μαζί « Η διαδικασία ξεκίνησε με ένα workshop με κείμενα των γυναικών, με ασκήσεις γραφής πάρα πολλών επιπέδων. Αμέσως έδειξαν ότι οι γυναίκες είναι δυνατές και γεναίες και επίσης εφυείς κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι οι γυναίκες είναι εφυείς. Μετά δουλέψαμε τα κείμενα σε με ιδιαίτερη διαδικασία προβών που ξεκίνησε από την ψυχή και κατέληξε στο σώμα και μετά πέρασε σε όλους τους όρους που κανείς αντιλαμβάνεται τη λέξη πολιτική. Από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις σ’ αυτή την διαδικασία κινδυνεύεις. Περάσαμε από πολλά ταξίδια, θάλασσες, βουνά, πεδιάδες, αλλά ξέραμε πάντα που θέλουμε να φτάσουμε. Δηλαδή, παρουσιάζουμε την αλήθεια. Αλήθεια σημαίνει σύγκρουση σε πάρα πολλά επίπεδα. Και παρουσιάζουμε τι γίνεται όταν βρίσκεις την αλήθεια και θα πρέπει να τη διαχειριστείς κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εκεί έρχεται το μαζί.»

Στο διαφορετικό βρίσκεται η γεύση
«Ευχαριστημένη που βρίσκομαι σ’ αυτή τη δουλειά. Ξεκίνησα τυχαία. Βρέθηκα στο έργο, είμαι πολύ τυχερή, πολύ ευχαριστημένη, που απέκτησα πολύ γνώση. Έγγραφα την ιστορία χωρίς να την γνωρίζω. Δεν ήξερα πώς όλα αυτά θα μαζευτούν και αποτελέσουν σύνολο. Είναι δύσκολο τα διαφορετικά κομμάτια να αποτελέσουν σύνολο, αλλά το δύσκολο είναι το ωραίο. Στο διαφορετικό βρίσκεται η γεύση.» δηλώνει η κυρία Τζαχιδέ Χασεκή και η κυρία Καλεντερίδου προσθέτει « Για όλους εμάς που γεννηθήκαμε σ’ αυτή την πόλη, που μεγαλώσαμε εδώ, που την αγαπούμε, ελπίζουμε γι αυτή την πόλη. Νομίζω ότι με την παράσταση περνά ένα πολύ ωραίο μήνυμα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από 22 χρόνια όχι με τον ίδιο τρόπο. Τώρα περνάμε στην ένωση των ρηγμάτων. Ο καθένας διατυμπανίζει, φωνάζει και ελπίζει ότι οι δύο κόσμοι που ζουν εδώ στην πόλη, με ωραίες στιγμές και συγκρούσεις, συνυπάρχουν και αυτό είναι η ελπίδα για το αύριο, το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.»

«Το Peace Talk παλεύει τον φόβο. Η τρομοκρατία προκαλεί φόβο»
Όπως αποκάλυψε η κυρία Λαμπρινίδη η παράσταση μετά την Κομοτηνή θα ταξιδέψει στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και εκτός Ελλάδας. «Είναι μια αλήθεια από την Κομοτηνή που έχει στόχο να ταξιδέψει στη γη. Το αύριο δεν θα αφεθεί μόνο του. Είναι μια μεικτή διαδικασία στην οποία συμμετέχουν οι συντελεστές της παράστασης, αλλά και το ίδιο το κοινό. Έρχεσαι και αν έχεις το θάρρος δεσμεύεσαι για τη συνέχεια. Είναι ένα κάλεσμα σε όλους. Οπωσδήποτε ανοίγει το αύριο. Το αύριο αυτό ως προς την Κομοτηνή εξαρτάται από τους πολίτες της. Το Peace Talk παλεύει τον φόβο. Η τρομοκρατία προκαλεί φόβο.»

Στην παράσταση ακόμη εργάστηκαν, κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης, Φωτογράφος : Αγγελος Μίχας, Φωτιστής: Γιάννης Τζατζανάς, διεύθυνση παραγωγής : Μανόλης Σάρδης. Παραστάσεις θα δίνονται έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στις 9 το βράδυ. Για κρατήσεις θέσεων 25310-37770.
Φώτο:Χριστιάνα Λαμπρινίδη, Έφη Καλεντερίδου,Τζαχιδέ Χασεκή Ρεπορτάζ, κείμενο, φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα