Κομοτηνή: Τα όνειρα των προσφυγόπουλων μέσα από τη ματιά Ρομά μαθητών του Δροσερού

10:02 24/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τα παιδιά ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Ούτε εμείς οι ίδιοι φανταζόμασταν το αποτέλεσμα» δηλώνει ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης, ο κ. Δημήτρης Γκαγκαλίδης για τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του Σχολείου του στο σχολικό Φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο» το οποίο παρουσιάστηκε στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών.

Ο Λατίφ και τα άλλα παιδιά

Ο Λατίφ, ο Αϊντοβάν, ο Οκτάϊ και τα άλλα παιδιά, εννέα συνολικά μαθητές, με τη συνοδεία

των καθηγητριών κ.κ. Ηλιάδου και Δαμιανάκη κατάφεραν να συγκινήσουν με τις ιστορίες των προσφύγων. «Να ονειρεύομαι και να ταξιδεύω ». «Ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε θέατρο. Είχαμε πολύ αγωνία και τρακ. Ωστόσο, τα καταφέραμε» δηλώνει με καμάρι ο Αϊντοβάν και ο Οκτάϊ προσθέτει πως ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη εμπειρία.

Τα όνειρα των προσφύγων και τα όνειρα των ΡΟΜΑ…

«Είπαμε τα όνειρα των προσφύγων, είπαμε και τα δικά μας όνειρα. Αντιμετωπίζουμε κι εμείς τη φτώχεια, το ρατσισμό, την εκμετάλλευση. Καταλαβαίνουμε καλύτερα τους πρόσφυγες» δηλώνει ο Αϊντοβαν που παίζει ποδόσφαιρο και ονειρεύεται να τα καταφέρει επαγγελματικά για να μπορέσει, όπως λέει, να βοηθήσει και άλλα παιδιά από τη γειτονιά του να αλλάξουν προς το καλύτερο τις ζωές τους. «Θέλω να δημιουργήσω ένα Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο όπου θα βοηθώ τα δικά μας παιδιά να σπουδάσουν» εξομολογείται, Ίδια τα όνειρα και του Οκτάϊ «αγαπώ τη γειτονιά μου, αλλά θέλω να σπουδάσω και να φύγω».

Ένα σχολείο έξω από την πόλη της Ξάνθης στον συνοικισμό του Δροσερού, ένας συνοικισμός με 3000 κατοίκους. Το 8ο Γυμνάσιο έχει μαθητές Ρομά. «Στόχος μας ήταν και είναι να ανοίξουμε το σχολείο στα παιδιά των Ρομά, Τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα, όπως και η σχολική διαρροή» δηλώνει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης. Σημειώνει πως οι ντόπιοι ασχολούνται με επαγγέλματα εποχιακά με αποτέλεσμα να απουσιάζουν οι ίδιοι και πολλές φορές και τα παιδιά τους που τους βοηθούν αρκετές ώρες. «Προσπαθούμε να συμμετέχουμε με πάθος και με όρεξη σε κάθε είδους σχολική δραστηριότητα που έχει να κάνει με τον αθλητισμό, τη μουσική, το θέατρο, τα σεμινάρια, τα σχολικά προγράμματα, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις. Όπου μπορούμε να συμμετέχουμε είμαστε μέσα».

120 μαθητές αντιμέτωποι με τη ζωή…

120 εγγεγραμμένους μαθητές έχει το Γυμνάσιο με τη μαθητική διαρροή να είναι αυξημένη. «Πετυχαίνουμε κάθε χρονιά να στέλνουμε μαθητές στα Λύκεια της πόλης να συνεχίζουν τις σπουδές τους» δηλώνει ο κος Γκαγκαλίδης σημειώνοντας πως σιγά –σιγά αλλάζει και το κλίμα στους κόλπους αυτών των οικογενειών. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αλλάζει και ότι συντελούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί σ’ αυτό. Κάθε χρόνο και καλύτερα. Υπάρχουν παιδιά που εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν τη θάλασσα ή ένα θέατρο. Είναι πρωτόγνωρα γι αυτά τα βήματα που κάνουμε. Είμαστε 14 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων και προσπαθούμε να καλύψουμε τα όποια κενά και τις ανάγκες. Επιδιώκουμε την εθελοντική προσφορά κάποιων Ξανθιωτών, καθώς μας λείπει ένας μουσικός».

Παιδιά που ονειρεύονται, κατανοούν, συγκινούν «παιδιά που έχουν πιάσει τη ζωή από τα μαλλιά και συμμετέχουν στη ζωή της οικογένειας, την στηρίζουν οικονομικά με τη δουλειά τους» δηλώνει με καμάρι ο Διευθυντής του σχολείου βέβαιος για την αξία των μαθητών του.
Φώτο:Οι μαθητές του και ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα