Κομοτηνή: Τα «χρυσά μήλα» της Ροδόπης

11:35 1/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Γνωστό και ως «χρυσό μήλο», αλλά και ως σύμβολο του έρωτα, το κυδώνι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας από την οικογένεια των φρούτων. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το κυδώνι συνδέεται με την Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, ενώ συχνά αναφέρεται ότι το χρυσό μήλο που της έδωσε ο Πάρις με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη, ήταν κυδώνι, γι’ αυτό και θεωρείται ο καρπός της ομορφιάς και του έρωτα.

Ο εξαγωγικός χαρακτήρας αποτέλεσε δέλεαρ για πολλούς παραγωγούς

Αυξητική τάση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια κυδωνιών στην Ελλάδα.

Ο εξαγωγικός χαρακτήρας της καλλιέργειας φαίνεται πως αποτέλεσε δέλεαρ για πολλούς παραγωγούς, που άφησαν πίσω τους καλλιέργειες που δεν απέδιδαν πια τα αναμενόμενα. Κάθε χρόνο τα στρέμματα αυξάνονται με τα ελληνικά κυδώνια να καταλήγουν σε αγορές του εξωτερικού, όπως αυτές της Ρουμανίας και της Βόρειας Ευρώπης.

Το μηλοκύδωνο με ελάχιστο χνούδι πρώτο στις επιλογές
Αν και υπάρχουν παλιές ποικιλίες, το μηλοκύδωνο, το κυδώνι με ελάχιστο χνούδι, καλλιεργείται περισσότερο. Υπολογίζεται πως η καλλιέργεια της κυδωνιάς έχει αυξημένη στρεμματική απόδοση καθώς το 1 στρέμμα μπορεί να αποδώσει μέχρι και 5 τόνους. Αυτό ακούγεται δελεαστικό στα αυτιά και των παραγωγών της Ροδόπης, παρά το γεγονός ότι τα κυδώνια δεν αποτελούν μέρος της συνηθισμένης διατροφής των Ελλήνων. Ο Αχμέτ Τζεμαλή από τα Πάτερμα της Ροδόπης έχει ήδη σπείρει τέσσερα στρέμματα με κυδωνιές. Επίσης, έξι στρέμματα με μηλιές, ένα στρέμμα με αχλαδιές, δύο στρέμματα με κερασιές. Παράλληλα ασχολείται και με την καλλιέργεια της ντομάτας. Οι συγχωριανοί του ασχολούνται ακόμη με τον καπνό…

Ένας κυδωνοπαραγωγός από τα Πάτερμα της Ροδόπης

« Φέτος είναι η χρονιά των κυδωνιών» λέει και ζυγίζει το κυδώνι που κρατά στα χέρια του. «365 γραμμάρια, έτοιμο να πωληθεί μαζί με τα άλλα της κατηγορίας του προς 1,5 ευρώ το κιλό.» συμπληρώνει με καμάρι προσθέτοντας πως κάποια άλλα, μικρότερού σχήματος τα πουλά προς 70 και 50 λεπτά το κιλό. Η καλλιέργεια κυδωνιών έχει παράδοση στη Ροδόπη υποστηρίζει ο κύριος Αχμέτ Τζεμαλή σημειώνοντας πως στο χωριό του τα παλαιότερα χρόνια καλλιεργούσαν επίσης κυδώνια. «Δεν είναι εύκολη παραγωγή, θέλει δουλειά, κλάδεμα, πότισμα, καθάρισμα. Θέλει γενικά φροντίδα.» δηλώνει κι εξηγεί ότι τα ραντίσματα ευτυχώς είναι λιγότερα. «Το βουνό βοηθάει την καλλιέργεια της κυδωνιάς».

Η διάθεση των κυδωνιών προσωπικό στοίχημα

Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου και αυτές του Νοεμβρίου είναι η περίοδος της συλλογής. «Αν πάει καλά η παραγωγή, δεν είναι δύσκολη δουλειά. Στήνουμε τη σκάλα και με τον κουβά στο ένα χέρι, μαζεύουμε.» δηλώνει ο έμπειρος καλλιεργητής. Ο ίδιος έχει αναλάβει και την πώληση τους. Η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων είναι πάντα ζητούμενο. «Ο κόσμος δοκιμάζει κι αγοράζει. Άλλη νοικοκυρά για να κάνει γλυκό, άλλη για να τα ψήνει κι άλλη όπως λένε για ομορφιά.» δηλώνει με ικανοποίηση και σπεύδει να εξυπηρετήσει τον επόμενο πελάτη. Ο μοναδικός παραγωγός που καλλιεργεί κυδώνια στα Πάτερμα καλείται συχνά να λύσει απορίες σχετικά με την παραγωγή. Δηλώνει ικανοποιημένος και συνεχίζει την προσπάθειά του. Νωρίς το απόγευμα θα επιστρέψει στα Πάτερμα για να φροντίσει και τα ζώα του. «Σήμερα για να τα καταφέρει κανείς, θα πρέπει να ασχολείται με πολλά» δηλώνει στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
Φώτο:Αχμέτ Τζεμαλή Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα