Κομοτηνή: Στο δρόμο οι συμβασιούχοι καθαριότητας

08:27 23/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι 58 Συμβασιούχοι Καθαριότητας στους δήμους της Ροδόπης. Χθες, πραγματοποιώντας συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, γνωστοποίησαν για μια ακόμη φορά την απόγνωσή τους ζητώντας να δοθεί λύση τώρα. Λύση που να ικανοποιεί το σύνολο των συμβασιούχων.

Κάλεσαν μάλιστα την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις απολύσεις απαντώντας με το σύνθημα «Οι συμβασιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι.»

«Νιώθουμε πως είμαστε σε ομηρία» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Σοφία που καθημερινά, με τη σκούπα στο χέρι, καθαρίζει τα πεζοδρόμια της Οδού Σισμάνογλου σημειώνοντας πως η συμμετοχή όλων των εργαζομένων είναι σημαντική για την λειτουργία του δήμου Κομοτηνής, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην καθαριότητα. Πρόβλημα υπάρχει και για τους συμβασιούχους και σε διάφορες δομές που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες, αν αποχωρήσουν οι συμβασιούχοι, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.

Αντίθετος με την νέα προκήρυξη με μοριοδότηση που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών εμφανίστηκε χθες ο Κώστας Κουρυμπαλίδης, συμβασιούχος οδηγός απορριμματοφόρου τονίζοντας πως 2 στους 3 συμβασιούχους θα μείνουν εκτός. «Τα νέα δεδομένα είναι αρνητικά για μας λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συμβουλίου» είπε κάνοντας λόγο για απόφαση «πραξικόπημα». Τα «δίμηνα» είναι απεργοσπαστικός μηχανισμός πρόσθεσε. «Ποιος θα τους πάρει; Με ποια κριτήρια;» αναρωτήθηκε και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου της ιδιωτικοποίησης τέτοιων υπηρεσιών, όπως της καθαριότητας. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις 2.500 προσλήψεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση «τυράκι στη φάκα» σημειώνοντας πως δεν θα γίνει δεχτή αυτή η πρόταση. Κάλεσε μάλιστα τη δημοτική αρχή να μην κάνει καμία απόλυση συμβασιούχου, να μην δεχτεί τη «λύση» των «δίμηνων» και να μην προχωρήσει σε καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Αιτήματα των συμβασιούχων είναι η μετατροπή των συμβάσεων όλων όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα) και να προκηρυχθούν προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, με αδιάβλητες διαδικασίες για τις ανάγκες που προκύπτουν.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την διαμαρτυρία των συμβασιούχων Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα