Κομοτηνή: Στην γειτονιά της Οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως

08:58 30/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν έχουμε παιδεία» δηλώνει ο Γιάννης Δημόπουλος, πρόεδρος Ελλήνων Ρομά μιλώντας για την υποβαθμισμένη γειτονιά της Οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως, κάτοικος και ο ίδιος εκεί και σημειώνει ότι μόνο ένα 10% των παιδιών της γειτονιάς πηγαίνει στο σχολείο. «Λόγω των οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών τους, αλλά και της έλλειψης καθοδήγησης στους γονείς αυτών των παιδιών» εξηγεί μην κρύβοντας τις ευθύνες και των ίδιων.

Ανεργία και επιδόματα πρόνοιας
Η ανεργία στα ύψη. Μόνη διέξοδος

ο δήμος και οι συμβάσεις, πεντάμηνες και οκτάμηνες, που υλοποιεί. Μόνη πηγή εσόδων τα επιδόματα της Πρόνοιας. «Μεγάλα προβλήματα, τα ξέρουν όλοι. Η εικόνα θα αλλάξει αν γίνει η μετεγκατάσταση του οικισμού. Πιστεύω ότι σε δύο – τρία χρόνια θα γίνει η μετεγκατάσταση» δηλώνει και σπεύδει να αναφέρει το προσωπικό του παράδειγμα. «Εγώ έχω ένα μικρό δωμάτιο και ζούμε τέσσερα άτομα. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι;»

Η ζωή των γυναικών

Πιο δύσκολη η ζωή των γυναικών στην οδό Τέρμα Αδριανουπόλεως, επωμίζονται πολλά βάρη ζώντας χωρίς καν τις στοιχειώδεις υποδομές. Όπως σημειώνει η Μπεγκίρογλου Γκιουλέν, 51 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, οι συνθήκες είναι άθλιες. «Με τι τρόπο να μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά ζώντας σε σπίτια χωρίς βρύσες, χωρίς τουαλέτες, με το μαγείρεμα να γίνεται έξω.» δηλώνει περιγράφοντας την καθημερινότητά τους.

Ο 36χρονος παππούς Εκάν

Συναντήσαμε τον Ραμαδάν Εκάν στην δουλειά του. Από τους λίγους της γειτονιάς που έχουν δουλειά. Πατέρας έξι παιδιών και ήδη παππούς δύο εγγονιών στα 36 του χρόνια χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να βρει ένα σταθερό μεροκάματο. «Ό,τι βγάλουμε καλά είναι, αλλά χρωστάμε εφορεία, χρωστάμε στο ΤΕΒΕ, χρωστάμε παντού» δηλώνει μην κρύβοντας την αγωνία του.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου

Ο Χρήστος, ένας από τους έξι μόνο μαθητές που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο από τη γειτονιά.

Από την πλευρά του δήμου δεν λείπει η υλική στήριξη, οι παρεμβάσεις στην υποβαθμισμένη γειτονιά της Οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Μέριμνας κι Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, του κ. Γιάννη Γκαράνη, ο δήμος Κομοτηνής, με το Γραφείο Στήριξης των Ρομά, «βοηθά τους ανθρώπους αυτούς με στόχο να γίνουν ένα με την κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει αναφερόμενος στη δουλειά που γίνεται με στόχο την στήριξη ατόμων και οικογενειών. «Ιατροφαρμακευτική στήριξη, διευκόλυνση των ραντεβού τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες (δημόσιες Υπηρεσίες, Νοσοκομείο), χορήγηση τροφίμων και ρουχισμού, καύσιμη ύλη». Συνολικά επωφελούνται 390 οικογένειες. «Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και κάθε φορά εγγράφουμε και καινούργιους» εξηγεί ο κος Γκαράνης.
Κείμενο –Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα