Κομοτηνή: Πρωτομαγιά μετά από 40 χρόνια στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου Σάλπης

08:42 2/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
Ο πατέρας Βαλάντης με την κα Ρούλα Καρανάσιου, κάτοικο του χωριού.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες της Σάλπης θυμούνται καλά το Πανηγύρι που διοργανώνονταν στην αυλή του Αγίου Αθανασίου. Πάντοτε Πρωτομαγιά, παραμονή της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, ο χώρος γύρω από το Παρεκκλήσι ζωντάνευε από τα γέλια, τις φωνές και τα τραγούδια των πιστών. Αν και χωριό που κατοικείται από αγρότες και κτηνοτρόφους η Σάλπη η ημέρα εκείνη αποτελούσε μια καλή αφορμή να αφήσουν για

λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις τους και να απολαύσουν λίγη σχόλη με φαγητό, ποτό και πολύ χορό.

Σαράντα χρόνια μετά

Σαράντα χρόνια μετά με μπροστάρη τον νεαρό ιερέα πατέρα Βαλάντη το πανηγύρι πραγματοποιήθηκε και πάλι και η Πρωτομαγιά τιμήθηκε στην «αγκαλιά» του θαυματουργού Αγίου, στην αυλή Του. Με το πράσινο και τα δένδρα, με τα ανθισμένα λουλούδια, με τα τραπέζια να έχουν από το πρωί στηθεί και τα εδέσματα άφθονα. «Σκεφτήκαμε πως το πανηγύρι αυτό θα ήταν ένας καλός τρόπος να ζωντανέψει και πάλι το χωριό και να πάρουν μια ουσιαστική ανάσα ντόπιοι κι επισκέπτες» δήλωσε ο πατέρας Βαλάντης.

Στο πλευρό του τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σάλπης, αλλά και οι νεαροί του χωριού που εκτελούσαν στο λεπτό τις οδηγίες του. Όπως σημείωσε ο πατέρας Βαλάντης από την αρχή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων αγκάλιασε με ζέση την ιδέα. Έτσι το γλέντι με ντόπιους και πολλούς επισκέπτες κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα με την ορχήστρα του Γιώργου Συμεωνίδη να παίζει παραδοσιακούς θρακιώτικους σκοπούς. Με τα έσοδα της εκδήλωσης θα αγοραστεί ιατρικός εξοπλισμός για το Νοσοκομείο της Κομοτηνής.

Τράπεζα της Αγάπης

Ξεχωριστή στιγμή η προετοιμασία του «Τραπεζιού της Αγάπης», του «κουρμπανιού», όπως έλεγαν παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού. Γυναίκες του οικισμού από νωρίς το πρωί σιγόβρασαν το κρέας προσφορά των πιστών και το πρόσφεραν με πλιγούρι στους πιστούς μετά το τέλος του Εσπερινού τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τον Θαυματουργό Άγιο τους.
Φώτο:Ο πατέρας Βαλάντης και ο χώρος του Παρεκκλησίου του Αγίου Αθανασίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα