Κομοτηνή: Πληροφορίαι εντός…

06:51 27/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Κωνσταντίνος Παππάς, ο Βασίλης Μπάτζιος, η Μαρία Μούτσιου, η Βιργινία Δοϊτσίδου,η Ειρήνη Κουλεσίδου, η Μαρία Μαρκίδου, η Μαρία Δαργανάκη, ο Παναγιώτης Αυγουλίδης, η Ειρήνη Κώστογλου και ο Δημήτρης Μπουζάρας προτρέπουν κάθε ενδιαφερόμενο να αναζητήσουν «Πληροφορίαι εντός…». Αυτός είναι ο τίτλος της συλλογής διηγημάτων που προέκυψε μετά από χρόνια συναντήσεων και μαθημάτων. «Κομμάτια» από τις ψυχές και των δέκα συγγραφέων της γειτονικής Ξάνθης, μέλη όλοι τους του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής Ξάνθης.

Ο Δημήτρης Μπουζάρας, ο Βασίλης Μπάτζιος, η Μαρία Δαργανάκη και η Μαρία Μούτσιου μέλη

μιας από τις τρεις συγγραφικές ομάδες του Εργαστηριού Δημιουργικής Γραφής Ξάνθης φιλοξενήθηκαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής και μίλησαν για την αγάπη της γραφής. Από το 2013 έως σήμερα έχουν κάνει αμέτρητες συναντήσεις όλες με κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργική γραφή, τους «χάρτινους» ήρωες, που ζωντανεύουν στις ιστορίες τους. «Είναι μια συλλογή δέκα διηγημάτων με τίτλο «Πληροφορίαι εντός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μέθεξις». Σε τόσο δύσκολους καιρούς, τέτοιες προσπάθειες αξίζουν και την προσοχή και την στήριξή μας» δηλώνει ο κύριος Δημήτρης Μπουζάρας ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Εργαστηρίου.

Δέκα διηγήματα με διαφορετικό ύφος και θεματολογία, αλλά με ένα κοινό παρανομαστή, όπως λέει, την πόλη της Ξάνθης. «Δέκα διηγήματα που έχουν μέσα ανησυχία, διαμαρτυρία και πολύ πολύ συναίσθημα. Ερωτισμό και τρυφεράδα, σουρεαλιστικά κείμενα, αναφορά στην μετανάστευση, ιστορικά κείμενα με πολιτική προέκταση». Ένα βιβλίο που διατίθεται μέσα από την πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει στο FB με τίτλο «Πληροφορίαι εντός».

«Δεν γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Φτάσαμε στο σημείο να περιμένουμε την ώρα για να συναντηθούμε για να γίνει το μάθημα. Αυτό μας αρέσει περισσότερο. Η σχέση που βγήκε μέσα από αυτή την ομάδα. Κι αυτός είναι ο λόγος που κρατά ενωμένη την ομάδα.» δηλώνει η κα Δαργανάκη Μαρία, μιλώντας για εκείνες τις συναντήσεις των τριών τμημάτων που φιλοξενούνται στην στέγη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Οξυγόνο».

Με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Παππά, που για ένα μεγάλο διάστημα ερχόταν από την Κωνσταντινούπολη για τη διδασκαλία στο τμήμα, τέσσερα χρόνια τώρα συνεχίζουν να αναζητούν, να προσεγγίζουν και να δημιουργούν. Τέσσερα χρόνια μετά η κα Μαρία Μούτσιου θυμάται το δικό της ξεκίνημα «Για μένα να βρεθώ σ’ αυτή την ομάδα αφορμή ήταν ο Βασίλης Μπάτζιος και μια ιστορία που έγραψε για τους εργάτες στις φράουλες. Ήταν ο ανθρώπινος λόγος του που με άγγιξε για να έρθω στην ομάδα. » δηλώνει και μιλώντας για την δημιουργική γραφή σημειώνει πως πρόκειται για την τέχνη να γεννά κάποιος ιδέες και να τις οργανώνει. «Να παρουσιάζει την ιστορία του με ένα τρόπο αντιληπτό, κατανοητό, να κρατά ψηλά το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αλλά και στο τέλος να τους αγγίζει.»

Short story, διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα, ποίημα, θεατρικό έργο, διαφορετικοί τρόποι για να παρουσιάσει κανείς την ιστορία του. «Διδάσκεται η συγγραφή με την έννοια ότι για να κατασκευάσεις οποιοδήποτε οικοδόμημα χρειάζεσαι κανόνες. Μαθαίνουμε κάποια πράγματα σε σχέση με τους κανόνες και το δημιουργικό κομμάτι. » δηλώνει η κα Μούτσιου ενθουσιασμένη από το κλίμα που συνάντησε.

Η αγάπη του για τα βιβλία τον οδήγησε στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής. «Είναι κάτι βιωματικό και μου άρεσε πολύ. Διδαχθήκαμε πολλά είδη, θέατρο, ποίηση, παραμύθι κ.α. και επέλεξα τελικά το διήγημα. Μ’ αρέσει περισσότερο. Είναι καλό να διαβάζεις.» δηλώνει Βασίλης Μπάτζιος και ο Δημήτρης Μπουζάρας αποκαλύπτει πως ετοιμάζεται ήδη το δεύτερο εκδοτικό εγχείρημα της ομάδας…

Φώτο: Ο Δημήτρης Μπουζάρας, ο Βασίλης Μπάτζιος, η Μαρία Δαργανάκη και η Μαρία Μούτσιου Ρεπορτάζ-Κείμενο -Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα