Κομοτηνή: Πικρός ο καφές για τους επαγγελματίες

09:09 6/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πριν 17 χρόνια η Δήμητρα Γκουντίδου πήρε για πρώτη φορά στα χέρια της το δίσκο σερβίροντας τις πρώτες παραγγελίες. Δεκαεπτά χρόνια μετά εκείνο που σπεύδει να δηλώσει είναι ότι «όπως κάθε δουλειά έχει τις δύσκολες και τις εύκολες στιγμές της.» Τα τελευταία χρόνια η κρίση άφησε τα σημάδια της και στον δικό της χώρο, έτσι πολλά έχουν αλλάξει.

Πού καιρός για μεζέδες και τσίπουρα

«Έχει μειωθεί ο τζίρος της επιχείρησης. Έχουν αλλάξει και οι συνήθειες των πελατών. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων έχουν μειωθεί οι

καφέδες, αλλά και οι μεζέδες, τα τσίπουρα » δηλώνει η έμπειρη επαγγελματίας. «Ο κόσμος ζορίζεται δεν είναι όπως παλιά. Τώρα τα παραγγέλνουν ολοένα και πιο σπάνια, ενώ παλιά ο κόσμος διασκέδαζε, είχε το συνήθειο του καφέ, της παρέας, του ούζου.» δηλώνει και τακτοποιεί καρέκλες και τραπέζια. Ένας πελάτης απολαμβάνει τον καφέ του κουνώντας το κεφάλι καταφατικά, όση ώρα η κα Γκουντίδου περιγράφει τις συνήθειες των πελατών της. «Θα μπορούσα να έχω περισσότερους υπαλλήλους, αν είχαμε μεγαλύτερη κίνηση, μεγαλύτερη κατανάλωση» δηλώνει μην κρύβοντας την αγωνία της.

Χαμόγελο, θετική ενέργεια κι αγάπη

Ποιο είναι το μεγαλύτερο άγχος σας; την ρωτάμε για να σπεύσει να απαντήσει « να καταφέρω να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου. Να μην αφήσω κανέναν λογαριασμό απλήρωτο. Αναρωτιέμαι κάθε μέρα αν θα καταφέρω να καλύψω τα έξοδα μου; Τώρα δυστυχώς εξασφαλίζουμε μόνο τα προς το ζην. Λέμε να είμαστε γεροί, να μπορούμε να δουλεύουμε». Όση ώρα μιλάμε μαζί της ένας καινούργιος πελάτης έχει φανεί, τον καλημερίζει χαμογελώντας. «Την αγαπάτε τη δουλειά σας;» ρωτάμε την κα Γκουντίδου «φυσικά και την αγαπώ» απαντά «ποιο είναι το μυστικό για να είναι κανείς καλός σ’ αυτή τη δουλειά;» την ρωτάμε ξανά για να απαντήσει «χαμόγελο, θετική ενέργεια κι αγάπη. Αν έχουμε αυτά τα τρία μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν σταθούμε μόνο στη μιζέρια της εποχής, τότε θα μας πάρει από κάτω. Έχω παιδί, το μεγαλώνω πρέπει να συνεχίσω. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι».
Φώτο: Δήμητρα Γκουντίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα