Κομοτηνή: Όπου ακούς πολλά κεράσια

12:45 8/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εικοσιτέσσερα στρέμματα με κερασιές καλλιεργεί ο κος Μεμέτ Χουσαμεντίν από τους Ασωμάτους της Ροδόπης. Εκφράζει την ικανοποίησή του από την μέχρι τώρα πορεία της φετινής καλλιέργειας προβλέποντας ότι αν κυλήσουν καλά τα πράγματα σε σχέση με τον καιρό μέχρι τέλους, τότε θα είναι όντως μια πολύ καλή χρονιά για τους κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης. Όμως κάθε μέρα είναι και διαφορετική γι αυτό γνωρίζουν καλά ότι, όπου ακούν

πολλά κεράσια, εκείνοι θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι.

«Έχουν αρχίσει σιγά –σιγά να ωριμάζουν. Το πρώτο χέρι είναι μικρά και λίγα. Μετά ακολουθούν τα δεύτερα, που είναι πιο εντυπωσιακά, πιο μεγάλα.» δηλώνει ο «ερασιτέχνης» κερασοπαραγωγός μια που η κύρια επαγγελματική του ιδιότητα είναι γιατρός. Με εμβολιασμούς των δένδρων οι κερασοπαραγωγοί εμπιστεύτηκαν ιταλικές και ισπανικές ποικιλίες. Γιατί εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες ρωτάμε τον κ. Χουσαμεντίν «Λόγω των διαστάσεων που ζητούν οι έμποροι. Από όλη την Ελλάδα πρώτα στην περιοχή μας ωριμάζει το κεράσι. Γι αυτό το λόγο για τα δύο πρώτα χέρια το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Πρέπει και η εμφάνιση να είναι ανάλογη» δηλώνει σπεύδοντας να σημειώσει ότι σιγά- σιγά χάνεται η ποικιλία «Τραγανά» γιατί όπως σημειώνει δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά. «Οι έμποροι δεν αγοράζουν, οι ξένοι δεν γνωρίζουν. Είναι πιο μικρά. Όταν ωριμάζει αυτή η ποικιλία, αργά, ωριμάζουν κι αλλού, οπότε δεν υπάρχει ενδιαφέρον γι αυτό και οι παραγωγοί την εγκαταλείπουν.»

Νέες προοπτικές δημιουργεί η λειτουργία μονάδας όπου θα γίνεται η διαλογή, ίσως μελλοντικά και μεταποίηση. Αρχικά θα εργαστούν 60 κάτοικοι της περιοχής . «Υπάρχει μια ελπίδα, ελπίζω να μην χαθεί» δηλώνει ο γιατρός-κερασοπαραγωγός. Ζώντας σε μια περιοχή, όπου 3000 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια του κερασιού γνωρίζει καλά τι σημαίνει για τον τόπο του η επιτυχία σ’΄αυτόν τον τομέα. Η τύχη των κατοίκων στους Ασώματους, στο Μίσχο, στο Μέγα Πιστό και στη Δύμη εξαρτάται, ως ένα βαθμό, και από την κερασοπαραγωγή.

Κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, ο καιρός με τις βροχές και το χαλάζι τα χαλάει όλα. Ταμιευτήρες για το πότισμα των δένδρων κρίνονται απαραίτητοι για την στήριξη της παραγωγής. «Για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε κι άλλα δένδρα » δηλώνει ο κος Μεμέτ Χουσαμεντίν γνωρίζοντας καλά ότι το μέλλον του τόπου είναι η παραγωγή.
Φώτο: Μεμέτ Χουσαμεντίν Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου .

Keywords
Τυχαία Θέματα