Κομοτηνή: Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Ροδόπη

09:34 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Ελλάδα επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο κ. Γιλντιρίμ θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του κ. Γιλντιρίμ περιγράφεται ως ιδιωτικό και, σύμφωνα με πληροφορίες,

ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ροδόπη προκειμένου να συμμετάσχει σε Ιφτάρ, το πρώτο γεύμα μετά το τέλος του Ραμαζανίου, με μουσουλμάνους της περιοχής .

Επισκέψεις Τούρκων Αξιωματούχων στη Ροδόπη

Η πλέον γνωστή επίσκεψη Τούρκου κυβερνητικού στελέχους στη Θράκη είναι εκείνη που πραγματοποίησε τον Μάιο του 2004 ο κ. Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την σύζυγό του, την κα Εμινέ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα και το 2010, δίχως, ωστόσο, να κάνει στάση στη Θράκη. Η επίσκεψη του 2004 είχε επίκεντρο την Κομοτηνή, στην οποία ήταν παρούσα η ελληνική πολιτεία διά κυβερνητικού επιτελείου (Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Τσιαρτσιώνης κ.ά.) Τον Δεκέμβριο του 2007 επισκέφτηκε την περιοχή και ο υπουργός Εξωτερικών (για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων) Αλί Μπαμπατζάν. Ως υπουργός Εξωτερικών στη Θράκη μετέβη το 2011 και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ιδιωτικές επισκέψεις τα τελευταία χρόνια έχει κάνει η σύζυγος, αλλά και ο γιος του κ. Ερντογάν (2015).

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα παρακαθίσει σε γεύμα Ιφτάρ στο χωριό Λύκειο. Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την φιλοξενία 5.000 ανθρώπων. Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόξενο στην Κομοτηνή, τον κ. Ακιντζί.

Το μήνυμα του προέδρου

«Εδώ, στην Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θράκης, όπου έχουν ταχθεί να συνυπάρχουν ειρηνικά και δημιουργικά Έλληνες με διαφορετικές θρησκείες, η Ελληνική Δημοκρατία αποδεικνύει ανελλιπώς ότι δίνει, εμπράκτως και άκρως επιτυχώς, εξετάσεις μιας Χώρας που εμπνέεται, ως προς την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό της, ταυτοχρόνως, από την ανεκτίμητη Αρχαία Κληρονομιά της αλλά και από την θέση της ως αναπόσπαστου μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας το οποίο σέβεται, στο ακέραιο, το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.» είχε δηλώσει από την Κομοτηνή, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης (14 Μάιου του 2016) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κάτι που θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει και ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα