Κομοτηνή: Μια Γαλλίδα ερωτευμένη με την Ελλάδα

11:47 31/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δηλώνει μαγεμένη από τον ήλιο, τη θάλασσα και τον ουρανό της Ελλάδας. Η Μαρτίν Γκαρσόν Λαζαρίδου ζει στην Ξάνθη και εντυπωσιάζεται από την ανθρωπιά και την φιλοξενία των ανθρώπων. Αλλά κι από το κοινωνικό σχόλιο, «αυτό που στην Ελλάδα το λέμε «κουτσομπολιό»» δηλώνει και χαμογελά γνωρίζοντας ότι και στη Θράκη, στην Ξάνθη

όπου διαμένει η έλευση των φοιτητών έχει αλλάξει πολλά και στις ζωές των ντόπιων.

Αυτό, όμως, που την ενθουσιάζει ακόμη και σήμερα είναι η ελληνική γαστρονομία. Η ελληνική κουζίνα που από φοιτήτρια ακόμη στο Παρίσι φρόντισε να γνωρίσει. «Τον μουσακά εκεί, τον σερβίρουν κρύο και το στρώμα της κρέμας μοιάζει με πλαστικό, καμιά σχέση με την Ελλάδα.» δηλώνει μην κρύβοντας πως απολαμβάνει το καλό ψάρι.

Ζει στην Ελλάδα πολλά χρόνια τώρα. Οπότε γνωρίζει καλά και όλα όσα διαδραματίζονται στην ελληνική, πολιτική σκηνή. «Είχα ζήσει τις πρώτες μέρες της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Ένας αέρας δημοκρατίας διαπερνούσε τα πάντα. Μια αισιοδοξία ότι όλα θα γίνουν καλύτερα. Όμως στην πορεία τα πράγματα πήραν άλλο δρόμο» δηλώνει και σημειώνει ότι «σήμερα οι πολιτικοί δεν είναι και τόσο ελεύθεροι. Οι τράπεζες κάνουν κουμάντο».

Όσον αφορά στις επισημάνσεις για την καθημερινότητα των Ελλήνων η κα Μαρτίν Γκαρσόν Λαζαρίδου τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει μια ειδική μέριμνα, μια καλύτερη ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα. «Μερικές φορές περιστατικά κακομεταχείρισης βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυτό πρέπει να παύσει. Χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ζώα, χωρίς να φτάνουμε στα άκρα, γιατί πιο πολύ μετράνε οι άνθρωποι.»

Εντυπωσιασμένη κι από την Εκκλησία της Ελλάδος, θεωρεί πως είναι πιο προσιτή, πιο ζεστή και πιο κοντά στον άνθρωπο. «Είναι κάτι που ακόμη και σήμερα με εντυπωσιάζει. Είναι σχεδόν στο σώμα των Ελλήνων » σημειώνει.
Γελά με τις ελληνικές παροιμίες, βρίσκει ομοιότητες με τη Γαλλία κι επισκέπτεται συχνά το Πόρτο Λάγος, μια πολύ όμορφη περιοχή, όπως λέει, αρκετά, όμως, υποτιμημένη κι αυτό, όπως τονίζει, αδικεί την περιοχή και τους ανθρώπους της. «Ποιος ο λόγος που παράτησαν αυτή την περιοχή, ενώ πετούν χρήματα αλλού χωρίς λόγο;» αναρωτιέται και σπεύδει να ακολουθήσει τον Μάξ, την τετράποδη συντροφιά της.

Φώτο: Μαρτίν Γκαρσόν Λαζαρίδου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα