Κομοτηνή: Λιγότερα ψάρια στην Ελληνική κουζίνα

18:42 15/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Προμηθεύονται τα ψάρια από Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη. «Από όπου βγουν οι ψαράδες με τη φρέσκια ψαριά» δηλώνει ο Παναγιώτης Κατρανίτσας ένας από τους έξι συνολικά ιχθυέμπορους που πουλούν στην λαϊκή αγορά της Κομοτηνής. Τα περισσότερα από αυτά αλιευμένα στο Θρακικό Πέλαγος.

«Από μικρό παιδί είμαι στο πλευρό του πατέρα

μου» δηλώνει ο κος Κατρανίτσας σημειώνοντας ότι ήδη ο πατέρας του έχει συμπληρώσει 35 χρόνια στο χώρο της εμπορίας ψαριών. «Πιο συχνά προμηθευόμαστε ψάρια από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας» δηλώνει και σημειώνει ότι τα ψάρια πρέπει να αγοράζονται και να πωλούνται αυθημερόν, ιδιαίτερα, το «ψηλό» ψάρι «μόνο έτσι θα σε εμπιστευτεί και θα σε στηρίξει ο κόσμος» όπως χαρακτηριστικά λέει «μόνον αν είναι βέβαιος ότι αγοράζει φρέσκα».

Αφουγκράζονται καλά τις αλλαγές στις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι αλιείς. «Δουλεύουν μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο μας λένε παραπονούμενοι κι εκείνοι συχνά για το υψηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας των καϊκιών τους.»

Όσον αφορά στις τιμές πώλησης των ψαριών ο κος Κατρανίτσας σπεύδει να σημειώσει ότι τις τιμές διαμορφώνουν οι καιρικές συνθήκες και η αλιευμένη ποσότητα. «Όταν πιάνουν λίγα ψάρια και είμαστε διακόσιοι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, τότε το ψάρι πωλείται ακριβά» δηλώνει προσθέτοντας ότι και τα χρόνια της κρίσης εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους ίδιους πελάτες, αλλά πουλώντας τους πολύ λιγότερες ποσότητες. Μια φορά την εβδομάδα μπαίνει στην ελληνική κουζίνα ψάρι; ρωτάμε τον έμπειρο ιχθυοπώλη «Ναι, μια φορά την εβδομάδα μπαίνει στην ελληνική κουζίνα ψάρι, αυτό ευτυχώς δεν έχει αλλάξει. Αλλά, σαφώς πιο λίγα από ότι παλιά».
Φώτο:Ο Παναγιώτης Κατρανίτσας (δεξιά) με συνάδελφό του Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα