Κομοτηνή. Καταδίκη αλλοδαπών υπηκόων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

20:30 12/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κάθειρξη 15 ετών για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS και για κατοχή όπλων με σκοπό την τροφοδότηση τρομοκρατικών ομάδων καταδικάσθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης στην Κομοτηνή, οι αλλοδαποί που κατηγορήθηκαν και για διασυνδέσεις με οργανώσεις ισλαμικής τρομοκρατίας.

Πρόκειται για έναν 30χρονο Σερβοσουηδό (Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς) και έναν 21χρονο υπήκοο Υεμένης

με σουηδικό διαβατήριο (Αμέρ Αλ Χασάνι) που είχαν συλληφθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2016 στην Αλεξανδρούπολη.

Οι δύο εντοπίστηκαν στον σταθμό των ΚΤΕΛ, κρίθηκαν ύποπτοι και ελέγχθηκαν από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια και ένας αορτήρας πολεμικού όπλου. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, σκοπός τους ήταν να περάσουν στην Τουρκία και να καταλήξουν σε εδάφη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ίδιοι, πάντως, είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες και είχαν υποστηρίξει ότι βρίσκονταν στην Ελλάδα για διακοπές. Είχαν φτάσει στην Ελλάδα από ευρωπαϊκή χώρα μέσω του Ελευθέριος Βενιζέλος. Από την Αθήνα ήρθαν με λεωφορείο στην Αλεξανδρούπολη με προορισμό τους Κήπους, την Τουρκία και τέλος το Ισλαμικό κράτος στη Συρία. Ο ένας εκ των δυο έχει καταδικαστεί στο παρελθόν σε Ευρωπαϊκή χώρα για απόπειρα τρομοκρατίας ενώ παρακολουθούνταν από τις Σουηδικές αρχές ως ύποπτος για τρομοκρατία. Και για τους δύο υπήρχε το μέτρο διακριτικής παρακολούθησης από τη Σουηδία.

Η δίκη τους ξεκίνησε χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε το απόγευμα με τους κατηγορούμενους να αρνούνται κάθε σχέση με τον ISIS και τον εισαγγελέα να προτείνει την απαλλαγή τους για την συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση, αλλά την τιμωρία τους για κακουργηματικής φύσεως κατοχή όπλων με σκοπό την τροφοδότηση τρομοκρατικών ομάδων.

Οι δυο υπόδικοι αντιμετώπισαν δίωξη για διακεκριμένη οπλοκατοχή σε βαθμό κακουργήματος, καθώς επίσης για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορίες που επισείουν ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνων.

Η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί ήταν καταδικαστική για τους δύο αλλοδαπούς με 2 – 1 μειοψηφούντος του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος είχε την άποψη της υπεράσπισης ότι ήταν αθώοι των κατηγοριών πλην της πλημμεληματικής κατοχής ενός μαχαιριού ο καθένας.

Ασκήθηκε έφεση και επιστρέφουν ξανά στη φυλακή. Οι καταδικασθέντες είπαν στο δικαστήριο ότι η απόφαση ήταν πολιτική και όχι δικαστική.

Ρεπορτάζ: Μ. Νικολάου
Φωτο αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα