Κομοτηνή: Καφενείο το Στέκι…

12:45 5/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα καφενείο απέναντι από τη δημοτική αγορά της Κομοτηνής «αγκαλιάζει» τα τελευταία έντεκα χρόνια τα όνειρα, τις προσπάθειες και τα σχέδια του Γιουσούφ Μεχμέτ. Έχει δημιουργήσει το δικό του «Στέκι» κάνοντας το αγαπημένο στέκι και για τους πελάτες του. «Από εννέα χρονών είμαι στην πιάτσα λέει ο 48χρονος σήμερα Γιουσούφ Μεχμέτ σημειώνοντας ότι έχει εργαστεί σε κατάστημα με σιδηρικά είδη, αλλά και σε εργοστάσιο ρούχων της περιοχής. «Έκανα αρκετές δουλειές. Είχα μεράκι με το καφενείο και κατέληξα εδώ» δηλώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.

«Η κίνηση

είναι περιορισμένη. Η δουλειά έχει μειωθεί.» δηλώνει ο Κομοτηναίος καφετζής που σερβίρει καθημερινά ελληνικό καφέ, τσάι, φραπέ, espresso. «Η πελατεία έχει μειωθεί πάρα πολύ, κατά 60%» δηλώνει κι όταν τον ρωτάμε να μας εξηγήσει πού οφείλεται αυτή η πτώση; απαντά «άνοιξαν κι άλλα cafe. Ύστερα κάποιες ταβέρνες σερβίρουν ακόμη και καφέ με αποτέλεσμα η δουλειά στα καφενεία να μειώνεται. »

Καθημερινά σερβίρει με κέφι κι αγάπη για τη δουλειά του. Οι περισσότεροι πελάτες του είναι συνταξιούχοι. Τους ακούει να συζητούν διάφορα, αλλά εκείνος δεν παρεμβαίνει ποτέ. «Ο καλός ο καφετζής έχει πόδια και χέρια γρήγορα, τα αυτιά του και τα μάτια του ανοιχτά, αλλά το στόμα του κλειστό» λέει μισό αστεία – μισό σοβαρά. «Μπορεί να ακούσω πολλά, αλλά δεν λέω τίποτα.» Όσον αφορά στην τιμή πώλησης του καφέ; «Ένα ευρώ. Πιο κάτω δεν γίνεται. Τα υλικά ανεβαίνουν κάθε χρόνο. Εμείς έντεκα χρόνια έχουμε την ίδια τιμή.». Όταν ανοίγει το πρωί το μαγαζί του ψήνει πρώτα το δικό του καφέ και μετά είναι έτοιμος να υποδεχτεί και τους πελάτες του, ως σωστός, ακούραστος καφετζής…
Φώτο: Γιουσούφ Μεχμέτ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα